6.244
173

Journalist

Abdelkarim El-Fassi (1985) studeert Nieuwe Media aan de Universiteit van Amsterdam en is naast filmmaker, columnist voor KRO Hemelbestormers en vaste schrijver voor wijblijvenhier.nl

Anoniem solliciteren: waarom zou ik me moeten schamen voor mijn identiteit?

Mijn 'biculturele' achtergrond komt terug in vrijwel alles wat ik doe, het is een verrijking

VVD-Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen breekt een lans voor anoniem solliciteren. Ze pleit voor een systeem waarin werkgevers de sollicitanten allereerst kunnen selecteren op competenties. Persoonlijke gegevens van de werkzoekende worden pas zichtbaar zodra de werkgever interesse toont. Volgens Van Nieuwenhuizen zou dit vooroordelen op de arbeidsmarkt tegengaan, maar in werkelijkheid legitimeert het juist de discriminatie die je wilt bestrijden.

Stel dat je de positie van de vrouw op de arbeidsmarkt zou willen verbeteren. Zou het dan wenselijk zijn om het geslacht in de sollicitatieformulieren te verbergen? Natuurlijk niet. Dat is een kansloze missie omdat de identiteit van de vrouw waarschijnlijk terug te vinden is in de motivatie. Een vrouw kan moeder zijn, en heeft bepaalde interesses & hobby’s die af kunnen wijken van haar mannelijke opponent.

Een vrouw kan zichzelf profileren met een loopbaan waarin kwaliteiten en karaktereigenschappen worden opgesomd die mannen op het eerste gezicht misschien missen. Of een dergelijke absolute scheiding tussen seksen bestaat (en gewenst is) is een andere discussie, maar een vrouw de kans ontnemen om zich ‘vrouwelijk’ te profileren zou tamelijk vreemd zijn. Ik zie de feministen in dit wensbeeld de barricades al opgaan. En ook dat moeten we niet meer willen (#knipoog).

Mijn identiteit, oftewel mijn ‘biculturele’ achtergrond komt terug in vrijwel alles wat ik doe. Het is de reden dat ik journalist ben geworden en documentaires ben gaan maken. Ik heb mijn achtergrond omarmd en denk dat dat ik veel toekomstige werkgevers juist kan verrijken met mijn ervaringen en maatschappijbeeld. De wortels moeten verbergen is voor iemand die hier geboren en getogen is de grootste intolerante vinger die je maar kunt krijgen. Het zou een schande zijn als ik alle sporen van mijn anders zijn zou moeten verbergen omdat verkapte racisten niet verder kunnen dan je etnische achtergrond. In zo’n samenleving wil ik niet leven.

En hoe zouden werkgevers tegen dit plan aankijken? Weleens tegen een racist gezegd dat hij racistisch is? De reacties zijn niet mals. Ik kan me niet voorstellen dat ze dit plan – dat ze confronteert met hun eigen discriminatie – met open armen ontvangen. De kans dat ze er juist een afkeer van krijgen lijkt me groter. Bovendien zijn er al op lokaal niveau proeven gedaan, en die zijn faliekant mislukt. In een eventueel gesprek zal namelijk alsnog blijken dat je met een ‘mocro’ te maken hebt.

Of is dat de volgende stap? Namen in het GBA veranderen en massaal aan de peroxide gaan?

Desalniettemin past dit type symboolpolitiek treffend in het huidige discours, waarin assimilatie- en integratiepolitiek tot staatsobsessie is verheven. Is de VVD werkelijk voor emancipatie van etnische minderheden? Het lijkt me eerder dat de liberalen er iets ander mee willen zeggen. Namelijk dat discriminatie op de arbeidsmarkt niet bestaat en de hoge werkloosheid onder allochtonen eerder aan de kwaliteit van de CV’s ligt.

Het kabinet heeft tenslotte boter op het hoofd. Gezien de ondervertegenwoordiging van etnische minderheden in de Tweede Kamer mogen ze wat mij betreft eerst zélf de daad bij het woord voegen.

Volg Abdelkarim El-Fassi ook op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (173)