7.607
159

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

De antenne van Pechtold is verkeerd afgesteld

Dan wek je misschien niet de schijn van partijdigheid, maar je wekt wel het vermoeden te denken dat voor jou andere regels gelden dan voor het plebs

Aan de uiterste rechterkant van het politieke spectrum vieren ze groot feest. Eindelijk hebben ze Arrogander Peggold te pakken. Hij heeft in ruil voor een appartement van 135.000 euro zijn ziel aan de Canadezen verkocht en Nederland ondertekenaar gemaakt van het CETA-verdrag. Dat is een vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada, waar inderdaad de nodige kanttekeningen bij te maken vallen.

Pechtold
cc-foto: Sebastiaan ter Burg

Dit is allemaal hoogst onwaarschijnlijk. Ten eerste had men de stem van Alexander Pechtold niet nodig om dit internationale verdrag tot stand te brengen, ten tweede zou dit wel een heel onhandige manier van omkopen zijn. Het staat allemaal veel te duidelijk op papier. Politici befooien doe je met bitcoins of rekeningen op de Virgin Islands.

De royale schenker is de heer Serge Marcoux, Canadees diplomaat in ruste, die Pechtold het vruchtgebruik heeft gegeven voor zolang hij nog leeft. Daarna erft de leider van D66 het appartement. De achtergrond hiervan noemde hij in EenVandaag privé.

Het is een groot cadeau natuurlijk maar er zal inderdaad wel niet veel achter zitten. Die Serge Marcoux stamt uit een aanzienlijke Franstalige familie uit Montréal. Wat moet die met een appartementje in Den Haag? Het schijnt dat Pechtold – vriend van de familie – het al sinds jaar en dag in de gaten houdt en ook gebruikt. Omkoping en corruptie op deze manier, nee dat is moeilijk voorstelbaar.

Toch heeft Alexander Pechtold een fatale fout gemaakt door in het register van de Tweede Kamer niets over dit cadeau te melden. Hij heeft blijkbaar geen begrip voor de geest van de tijd en van hoe zo iets tegenwoordig overkomt in dit land van controleren, administreren en handhaven waarin zelfs vrijwilligers een verklaring omtrent het gedrag moeten overleggen. Regenten en gezagsdragers hebben de mond vol over de “schijn van partijdigheid”. Politie-agenten en andere lagere functionarissen worden meteen geschorst als zij ervan verdacht worden dat plaatselijke bobo’s hun seizoenskaart voor het voetballen hebben betaald. Jos van Rey kwam voor de rechter omdat hij zich aan de Côte d’Azur heeft laten fêteren.

Dan kun je niet fijntjes glimlachend op de tv vertellen dat het allemaal privé is als iemand je een appartement cadeau doet. Dan heb je belangrijke dingen niet in de gaten als je het buiten het register van schenkingen van de Tweede Kamer houdt. Dan wek je misschien niet de schijn van partijdigheid, maar je wekt wel het vermoeden te denken dat voor jou andere regels gelden dan voor het plebs.

Daarom zal dit appartement een zwaar blok worden aan het been van Alexander Pechtold. Zijn dagen als politiek leider van D66 zijn geteld. Niet omdat hij corrupt is maar omdat zijn antenne verkeerd is afgesteld.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (159)