1.083
4

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Antibioticum maakt immuun voor foute vrouwen

Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers, vandaag over mannen die ten prooi vallen aan geldwolvinnen

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Wij kennen allemaal het verhaal van een man die verliefd wordt op een aantrekkelijke dame die hem bedriegt en volledig leeg schudt, om hem vervolgens te verlaten voor een ander. Een foutje in de evolutie misschien, want evolutiedeskundigen hebben ons uitgelegd dat het zin heeft een mooie vrouw te kiezen voor het krijgen van je kinderen. Ze schijnen dan gezonder te zijn. Hoe dan ook, gelukkig hebben Japanse onderzoekers een behandeling tegen misbruik door het vrouwelijk serpent ontdekt. Het is een antibioticum: minocycline.

Het is niet zo dat de totale verblinding van een verliefde man – waardoor hij niet meer doorheeft wanneer hij door een fatale vrouw naar de slachtbank wordt gevoerd – te wijten is aan een soort ontsteking van de hersenen of een ander vitaal orgaan in de liefde. Dan zouden namelijk alle antibiotica van dienst kunnen zijn. Alleen minocycline zou effect hebben en dat zou dan te danken zijn aan een bijwerking van het medicijn. Het onderdrukt namelijk de opwinding. Er bestaat onderzoek waaruit blijkt dat het de roes van amfetaminegebruik vermindert.

Maar nu het onderzoek: 98 gezonde mannen tussen 20 en 30 jaar oud werden verdeeld in twee groepen. De ene groep slikte minocycline en de tweede een placebo. Na vier dagen speelden ze een spel waardoor hun vertrouwen in een partner werd gemeten. Die partner in het spel was een vrouw die ze uit acht foto’s konden kiezen. De mannen kregen geld en hen werd verteld dat als ze geld investeerden in de vrouw die ze gekozen hadden ze meer konden verdienen, maar dat die vrouw hen ook kon bedriegen en er met al het geld vandoor kon gaan. In werkelijkheid maakte het niet uit: alle acht vrouwen in het spel bedrogen namelijk de mannen. De mannen moesten vooraf aangeven hoe aantrekkelijk ze de vrouw waarmee ze het spel speelden vonden en ook hoe betrouwbaar.

Wat gebeurde er toen ze dit fantastische spel speelden? De mannen die het placebo hadden gekregen investeerden veel meer geld in de aantrekkelijke vrouwen. De mannen die het antibioticum slikten maakte het niet uit of de vrouwen aantrekkelijk waren of niet. Ze waren veel nuchterder bij het nemen van beslissingen in het spel.

Wat moet je met zo´n onderzoek? Zo’n medicijn heeft tenslotte ook bijwerkingen, variërend van duizeligheid en huiduitslag tot diarree. Je kunt dus moeilijk de rest van je leven minoclycline gaan slikken om te voorkomen dat je de verkeerde liefdeskeuze maakt en de boot in gaat.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje: Multitasken met moderne media

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (4)