8.696
210

Journalist

Antisemitisme en penislengte

Wie denkt dat antisemitisme in Nederland beperkt blijft tot moslims, houdt zich voor de gek

Wie dacht dat wij in Nederland in een postraciale maatschappij leven, zal op zijn laatst deze week uit een naïeve wensdroom zijn ontwaakt. De traditionele media en blogosfeer ontploften de afgelopen weken in een orgie van racisme gerelateerde controverses. Wat was er allemaal aan de hand?

Om te beginnen toonde Nederland zich geschokt door het openlijke antisemitisme van een groep scholieren van Turkse afkomst. De jongeren wonden er geen doekjes om: Wat Hitler de joden had aangedaan tijdens de Holocaust was eigenlijk best oké. Het meest schokkende aan de zaak is wat mij betreft dat er zoveel Nederlanders door zijn geschokt. Het toont vooral aan hoe weinig autochtonen eigenlijk weten van het diep ingebakken antisemitisme in de normen en waarden van veel – en ja, ik zeg er nadrukkelijk bij: lang niet alle – islamitische allochtonen.

Maar wie denkt dat antisemitisme in Nederland beperkt blijft tot moslims, houdt zich voor de gek. Los van het feit dat de denkbeelden van de Turkse schoolkinderen worden gedeeld door veel autochtone klasgenootjes, komen we deze week op de website Republiek Allochtonië er een prachtvoorbeeld van tegen. Een zekere Bart Voorzanger legt ons daar uit dat Jodenhatende jongeren ons een spiegel voorhouden. En dat is helemaal niet erg want we moeten alles zien in het licht van het conflict in het Midden-Oosten. Als je bedenkt wat Israël  de Palestijnen allemaal heeft aangedaan, meent Voorzanger, zijn Holocaustwensdromen best begrijpelijk. Hoe ging het liedje ook weer? An allem sind die Juden schuld. Zelfs aan antisemitisme.

Hitler in het Adelaarsnest
En dan was daar de column van Elma Drayer in Trouw. Drayer beschuldigde Frontaal-Naaktcollega Peter Breedveld en zijn partner Hassnae Bouazza van antisemitisme jegens medeblogger Laurence Blik (nom de plume: Loor Schrijft). De voorbeelden die Drayer aanhaalde logen er niet om: Loor, van joodse afkomst, zou “alles neuken om geld of status. Zelfs Hitler in het Adelaarsnest” en “Joden als Loor, daar hebben ze het antisemitisme voor uitgevonden”.
Hassnae Bouazza zelf en aanhangers van Breedveld wezen op de context (nooit een goed teken als je daarover moet beginnen) van een langlopende, persoonlijke vete en – niet geheel ten onrechte – op Breedvelds lange geschiedenis als strijder tegen racisme in elke vorm en antisemitisme in het bijzonder. Twee puntjes hierover. Het eerste zou betekenen dat Jodenhatende opmerkingen in orde zijn als de context maar een persoonlijk probleem tussen de betrokkenen is. Het tweede punt snijdt meer hout. Ik geloof niet dat Peter Breedveld zozeer een antisemiet is, meer iemand die bij een conflict alles tegen zijn vijanden zal gebruiken wat in hem opkomt. In Loors geval haar joodse afkomst, bij anderen een gehandicapt kind of een donkere huidskleur (geen van beide voorbeelden zijn verzonnen).

De piemel van Joost Niemöller
Wie denkt dat racisme de afgelopen weken alleen van linkse of moslimzijde kwam, komt bedrogen uit. Eigenlijk wilde ik dit artikel “De Piemel van Joost Niemöller” noemen. Waar ik in het verleden de islamkritische artikelen van deze sterschrijver van De Dagelijkse Standaard soms wel kon waarderen (hoewel er vaak een hoop onzin in was te vinden, mijn persoonlijke favoriet is de klassieker “De moslim Obama steekt vuur aan tegen het Westen”), verbaas ik mij steeds meer over zijn flirt met allerlei racistische pseudowetenschap en theorieën die misschien 100 jaar geleden salonfähig waren, maar waarvoor absoluut geen plaats is in de 21e eeuw.

Eind februari schreef Niemöller een stuk getiteld “Het etnische taboe” waar de honden geen brood van lusten, gevolgd door een tweede: “Het ongelijk van de racisme gillers”. In deze twee artikelen roept Niemöller op tot meer wetenschappelijk onderzoek naar raciale, etnische en culturele verschillen als mogelijke verklaring voor crimineel en ander onwenselijk gedrag. Ik wil er inhoudelijk niet teveel op ingaan, Niemöllers stukken zijn inmiddels op vakkundige en wetenschappelijke wijze met de grond gelijk gemaakt door Johan van der Knijff in een voortreffelijk factcheck-artikel op Frontaal Naakt. (Hallo, daar is ie weer!)

Ik vind Niemöllers draai in de richting van ras als oorzaak van onwenselijk gedrag (in plaats van zijn eerdere stokpaardjes cultuur en religie) verontrustend, maar niet verrassend. Vorig jaar november al schreef Joost een artikel (“Zijn de Arabieren een ras?”) waarin hij zijn bewondering uitspreekt voor de toen net overleden Jean Philippe Rushton. Deze controversiële (een nette manier om te zeggen: ontzettend racistische) Canadese hoogleraar werd bekend door onder andere zijn theorie dat Afrikanen minder intelligent zijn omdat tijdens hun evolutie de grootte van hun hersenen ten koste is gegaan van de ontwikkeling van hun enorme penissen.

Een lachwekkende theorie, als zij niet zou inspelen op schadelijke etnische stereotypen (de neger als seksueel beest) die met name in de VS, maar zeker niet alleen daar, leven. Rushton was de afgelopen jaren een paria in de wetenschappelijke wereld, maar zette zijn onderzoek naar onder andere verschillen in seksuele gewoonten onder rassen en hoever blanken en zwarten konden ejaculeren of de verminderde vatbaarheid van Aziaten voor AIDS koppig voort.

Als ik de theorie van Rushton over de relatie tussen penislengte en intelligentie mag doortrekken en Niemöllers bewondering voor hem beschouw, moet Joost wel een erg grote hebben.

Volg Bart Schut ook op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (210)