569
10

freelance journalist

Myrthe Verweij (1974) is freelance journalist en camjo. Daarvoor werkte ze achtereenvolgens als webredacteur bij Vroege Vogels, als eindredacteur bij Oneworld.nl en bij verschillende maatschappelijke organisaties.

Armadillo moet je zien

De oorlog in Afghanistan door de ogen van Deense soldaten

Vanaf vandaag draait de documentaire van de Deense filmmaker Janus Metz in de bioscoop. “Jullie vertrappen mijn akker, wat kom je doen, waarom ga je niet naar huis?”

Janus Metz en zijn cameraman gingen embedded naar de Deense legerbasis Armadillo in de provincie Helmand. Hun film werd een ‘aardbeving voor het Deense zelfbeeld’. Begingen de soldaten een oorlogsmisdaad door gewonde Taliban te liquideren? Wat zijn de opties op het slagveld als je in een milliseconde moet beslissen over leven en dood? Hoe onderscheid je een burger van een Taliban strijder?

Armadillo maakt de onmogelijke opdracht van de Deense soldaten en hun bondgenoten pijnlijk duidelijk. De beelden van Metz en zijn cameraman worden aangevuld met die van hoofdcamera’s van soldaten. Je zit er middenin.

“Helmand is wel wat anders dan Uruzgan”, vertelde Clingendael-onderzoeker Jaïr van der Lijn na een eerdere vertoning van de film, georganiseerd door Joop. In het aan Uruzgan grenzende Helmand wordt veel gevochten, van ‘opbouwmissies’ is geen sprake. Volgens filmmaker Metz was dat ook een van de redenen dat ze embedded zoveel mochten laten zien. De Deense strijdkrachten zaten ermee in hun maag dat thuis vooral het beeld bestond van schooltjes bouwen, terwijl ze in Helmand middenin de oorlog zitten.

“Jullie vertrappen mijn akker, wat kom je hier doen? Waarom ga je niet naar huis?”, vraagt een boer aan de Deense soldaten. De film laat keihard zien dat er geen eenvoudig antwoord is op de vraag wat ‘we’ moeten met Afghanistan. Weggaan en de Taliban hun gang laten gaan, in afwachting van actie van onderop, ‘van de Afghanen zelf’? Aanwezig blijven met legereenheden die velden vertrappen,  onontkoombaar  burgerslachtoffers maken, en daar vervolgens compensatie voor betalen? Politietrainers sturen?

Armadillo heeft het antwoord niet, maar is wel een film die iedereen moet zien.

Vanaf vandaag in Amsterdam (Ketelhuis, Kriterion), Nijmegen (Lux) en Utrecht (Louis Hartlooper Complex). En aanstaande zondagmiddag in Kriterion met nabespreking door ondermeer oud- commandant der strijdkrachten Dick Berlijn.

Geef een reactie

Laatste reacties (10)