2.145
25

Kunstenaar

TINKEBELL is kunstenaar. In 2005 studeerde zij af aan de afdeling design van het Sandberg Instituut te Amsterdam. In 2004 verkreeg ze landelijke bekendheid met een handtas die zij gefabriceerd had van het bont van haar eigen kat. Begin 2008 deed ze opnieuw van zich spreken met de tentoonstelling Save the pets, waarbij ze in galerie Masters in Amsterdam, 95 hamsters tegelijk liet rondlopen in zogenaamde hamsterballen. Zij wilde hiermee laten zien hoe mensen omgaan met hun huisdieren. Haar werk leverde meermalen een storm aan publiciteit en kritiek op, inclusief haatmail en doodsbedreigingen. Een deel van deze haatmail en doodsbedreigingen werden gepubliceerd in het boek Dearest TINKEBELL uit 2009. Ook publiceerde zij het boek 'De Duitsers zijn uitgeschakeld'. In 2018 publiceerde ze een boek over haar ervaringen in het Japanse kernrampgebied: Het gevaar van angst – hypochonderen in Fukushima.

Armoede is een gebrek aan het besef van rijkdom

Mijn Peerke Donderslezing: 'Doe iets kleins, iets behapbaars om de wereld te redden'

Op 2 november sprak TINKEBELL de Peerke Donderslezing uit met daarbij de boodschap hoe kunst de wereld kan veranderen. “De symbolische kracht van kunst is het goede voorbeeld geven, van een gemeenschap en een land. Die kunnen werkelijk verschil maken”, aldus de kunstenares. Zelf gaf ze vorig jaar uiting aan de meest extreme consequentie van het fosfaatprobleem. Ze liet zich steriliseren omdat ze na eigen research concludeerde dat het terugdringen van de bevolking de meeste uiterste consequentie is van het delven van fosfaat voor de voedselindustrie.


Stichting Jacques de Leeuw, sponsor van het Wereldpodium trok zich plots voor TINKEBELL’ voordracht terug. Officieel omdat ze het met de nieuwe koers niet eens is, maar het vermoeden bestaat dat Tinkebell, die de vijfde Peerke Donderslezing, te controversieel was voor de stichting. “Als sponsor weglopen is misschien ook een kwestie van armoede”, schreef het Brabants Dagblad als reactie. Volgens een verslag op de website van wereldpodium werd haar lezing met applaus ontvangen.


Laatste publicatie van Tinkebell

  • Het gevaar van angst

    Hypochonderen in Fukushima

    2018


Geef een reactie

Laatste reacties (25)