565
9

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Armstrong is niet de enige leugenaar

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: De herhaalde leugen als nieuwe waarheid

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

De storm is gaan liggen. We weten het nu. Het was de apotheose in een langdurig mediadrama waarbij de held die bergen overwon steeds meer onder druk kwam te staan, geen vrienden meer overhield, afgeschilderd werd als het absolute kwaad en uiteindelijk besloot de waarheid te vertellen. Lance Armstrong heeft toegegeven dat hij doping heeft gebruikt om zeven keer de tour de France te winnen.

Het was een publiek proces, maar in the Los Angelos Times stond een interessant artikel waarin wordt uitgelegd dat Lance niet zo veel anders is dan wij. Iedereen liegt, alleen was Lance een publiek figuur en zijn bekentenis past in een Hollywood film.
Armstrong geeft toe dat hij EPO gebruikte, “maar slechts een klein beetje” en hij vertelt over gebruik van testosteron, “maar dat was alleen om het tekort dat hij had door zijn zaadbalkanker aan te vullen”. Onderzoekers die gesprekken vastlegden ontdekten dat in 60 procent van 10 minuten durende gesprekken tussen twee mensen die elkaar niet kennen wordt gelogen. Gemiddeld twee tot drie keer. Mannen iets meer dan vrouwen. Mannen deden het om beter uit de verf te komen, vrouwen meestal om de ander zich beter te laten voelen. Ja, verschil moet er zijn…

Omdat mensen slechts behoorlijk kunnen overleven als ze hun zelfbeeld in stand weten te houden, herhalen ze hun leugens vaak en uiteindelijk worden het hun waarheden. Mensen maken echter een verhaal van de momenten dat ze over de schreef gingen en als ze het verhaal lang genoeg herhalen is er geen andere variant meer. Het gaat er echter niet om of het maar een ‘klein beetje’ was, maar of hij EPO gebruikte.

Bekennen en schoon schip maken lucht op, maar het betekent ook dat je een nieuw verhaal over jezelf moet maken en het ligt aan de omgeving hoeveel ruimte daarvoor is. In het geval van Lance zijn er heel veel betrokkenen die er baat bij hebben dat hij de duivel zelf blijft. Hij was wel sneller boven op de berg met die EPO dan de anderen met de EPO in hun lijf; die hadden ook maar met een ‘klein beetje’ gebruikt.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje: Vrouwen liever thuis de baas?

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (9)