4.055
138

live bij De Gids FM op Radio 1

Aspartaam is echt níet gevaarlijk

Op internet wemelt het van de verhalen: de zoetstof zou zelfs kankerverwekkend zijn... Is dat waar of niet waar?

Aspartaam is volgens velen een gevaarlijk goedje. Zo’n 95 kwalen van kanker tot hoofdpijn worden eraan toegeschreven. Onzin, zegt Hans Verhagen, toxicoloog en voedingsdeskundige voor het RIVM. Hij gaat in debat met Europarlementariër Kartika Liotard.


Luister en kijk om 11:45 uur live naar het Joop-debat bij De Gids FM op Radio 1.

De Europese Voedselwarenautoriteit beoordeelt momenteel opnieuw of er risico’s verbonden zijn aan het nuttigen van aspartaam. Volgens Kartika Liotard staat de uitkomst van de herevaluatie op voorhand al vast. Ze baseert haar stelling op uitspraken van EFSA, die tijdens een congres in Italië beweerden dat consumptie van aspartaam volledig veilig is. Dit terwijl de uitkomst van het onderzoek pas in september 2012 gereed is.

Volgens Liotard wordt het publiek nu voorgehouden dat de risico’s van aspartaam serieus opnieuw worden beoordeeld, terwijl dit nieuwe onderzoek slechts een zoethoudertje is. Ze wijst op de vele onderzoeken naar de zoetstof:

Ongeveer de helft van alle bestaande onderzoeken naar aspartaam wijzen op gezondheidsrisico’s. Vooral zwangere vrouwen en mensen met bijvoorbeeld diabetes of epilepsie lopen mogelijk risico’s bij consumptie van aspartaam.”

Hans Verhagen vindt de angst voor aspartaam maar onzin. Het goedje valt in ons lichaam uiteen in twee aminozuren, die in veel grotere hoeveelheden in andere voedingsmiddelen zitten: “Er is waarschijnlijk geen een ander voedseladditief dat meer is getest op veiligheid.”

Geef een reactie

Laatste reacties (138)