1.110
21

Journalist / Programmamaker

Hasna El Maroudi (Rotterdam, 1985) is co-founder van Magazine Lilith. Ze is journalist, columnist, programmamaker en presentator. Hasna werkt o.m. voor De Volkskrant, De Correspondent en NPO Radio 1. Ook is ze het presentatiegezicht van de Vers Beton Live show. Eerder was ze redacteur bij Joop.nl. Hasna’s werk is o.m. gepubliceerd in NRC Handelsblad, Trouw, The Huffington Post en Der Spiegel.

Asscher moet niet lullen maar poetsen

Wanneer je regels die je opstelt ook daadwerkelijk hanteert, pak je de problemen aan, niet wanneer je tegen een groep die gebruik wenst te maken van de regels zegt: 'kom maar niet, jij bent te dom voor ons superieure landje'

Per 1 januari mogen Roemenen en Bulgaren in Nederland aan het werk zonder werkvergunning. In 2005 traden de landen toe tot de Europese Unie en na jaren de boot te hebben afgehouden kan de Unie er nu niets meer aan doen; het staat vast, de Roemenen en Bulgaren zijn welkom. Nu ja, welkom..?

Maandag werd in Den Haag een top georganiseerd voor ministers, lokale bestuurders, werkgevers en werknemers. Hier bespraken de hoge heren en dames hoe ze kunnen voorkomen dat Bulgaren en Roemenen onze overvolle arbeidsmarkt overspoelen. Geert Wilders en zijn rechtse vriendjes deden ook een duit in de xenofobe zak door bij de Roemeense ambassade te demonstreren tegen de ‘tsunami’. 

Hypocrisie
De uitkomst van de top in Den Haag is dat Nederland een aantal voorlichters naar Roemenië en Bulgarije zal sturen om de potentiële arbeidsmigranten waar we niets aan hebben af te schrikken en te adviseren vooral niet deze kant op te komen. En als die voorlichters er toch zijn, kunnen ze gelijk op zoek gaan naar technici en hoogopgeleiden en hen vertellen dat zij wél welkom zijn in Nederland en hier een leuke toekomst kunnen hebben. De hypocrisie druipt er vanaf. Het is roepen om liberalisering van de arbeidsmarkt – o, wat zijn wij toch vrije geesten – maar wanneer het vrijlaten van die markt niet de werking heeft die jij graag wil, de ‘zwakkeren’ eruit gooien. Ordinair protectionisme.

Maar wat me aan het hele circus nog het meest stoort is de lakse houding van politici om daadwerkelijk te doen wat nodig is om de zogenaamde problemen op te lossen. Lodewijk Asscher zat maandagavond aan tafel bij Pauw en Witteman waar hij vooral dom uit zijn ogen keek. Zijn verhaal: het is me gelukt de komst van de Kroaten uit te stellen – applaus? – maar het probleem met de Bulgaren en Roemenen, daar kan ik in mijn eentje niets aan doen. Bovendien is het niet mijn schuld, maar van mijn voorgangers. Die hadden het moeten zien aankomen.

Bijstandsfraude
Kom op Asscher, je hoeft toch geen rocket scientist te zijn om te begrijpen dat wanneer je ervoor zorgt dat níemand onder het minimumloon kan werken, door bijvoorbeeld werkgevers te controleren, Bulgaren en Roemenen een stuk minder aantrekkelijk worden voor werkgevers? Door een einde te maken aan postbusfirma’s, dragen alle werknemers voortaan belasting af aan Nederland. Door huisjesmelkers te controleren, kun je een einde maken aan de erbarmelijke woonsituatie. Door ervoor te zorgen dat je in Nederland geen recht hebt op toeslagen en bijstand, tenzij je écht al vijf jaar in Nederland woont zoals de regels stellen, los je bijstandsfraude en fraude met toeslagen op.

Kortom: wanneer je de regels die je opstelt ook daadwerkelijk handhaaft, pak je de problemen aan. Met het aanpakken van hen die misbruik maken van de regels, pak je de problemen aan. Met het dichten van de mazen in de wet, pak je de problemen aan. Niet door tegen een groep mensen die graag gebruik willen maken van de regels die we zelf hebben opgesteld te zeggen: “kom maar niet, jij bent te dom voor ons superieure landje.”

Lees ook op Joop: ‘Gidsland Nederland is racistisch geworden’

Dit artikel staat ook op de website van Hasna El Maroudi

Geef een reactie

Laatste reacties (21)