487
1

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Astma? Koop je eigen huis

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Huis en gezondheid

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Is er een relatie tussen huren, eigen woningbezit en astma? Amerikaans onderzoek laat zien dat mensen met astma die een huis bezitten beter af zijn dan mensen met astma die huren.

Ik hoor mensen al denken ‘O, Amerikaans onderzoek. Alles is anders in de Verenigde Staten en uitkomsten zijn dus niet vergelijkbaar’. Maar er valt wel degelijk iets uit het betreffende onderzoek te leren. In een huis zitten de nodige stoffen die een astma-aanval kunnen uitlokken: huismijt, stof, haren van huisdieren. Met de nodige aanpassingen in huis kan het aantal aanvallen beperkt worden. Uit het onderzoek bleek dat 91 procent van de huiseigenaren met astma die aanbevolen veranderingen in huis aan liet brengen, terwijl slechts 65 procent van de mensen met astma die een huis huurden dat deed.

Het blijft de vraag natuurlijk hoe je daar dan weer andere factoren – zoals stress – bij moet betrekken. Zouden zorgen over het kunnen betalen van de hypotheek misschien weer een ongunstig effect kunnen hebben? Als je er over nadenkt ga je je afvragen of niet veel onderzoek wat simplistisch is. Er zijn meestal zoveel factoren bij ziekte en gezondheid betrokken. Is het dan niet vreemd om maar naar alleen een factor te kijken?

Het weetje van maandag teruglezen: Draag rood, hoe dan ook, waar dan ook

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reactie