595
3

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

B.V. Gezin

Het huwelijk is vooral een onderneming die twee mensen samen opgezet hebben

De vraag waardoor mannen en vrouwen zich tot elkaar aangetrokken voelen heeft mensen door de eeuwen heen bezig gehouden. Veel interessanter is de vraag of Romeo en Juliette, als ze in leven waren gebleven, het met elkaar zouden hebben uitgehouden.

Meisjesdingen, zoals ‘de passie’ helpen je niet door de moeilijke tijden heen en jongens die nog altijd denken dat als er gevreeën wordt het huwelijk dus ook goed is, vergissen zich meestal. Het huwelijk is vooral een onderneming die twee mensen samen opgezet hebben en uiteindelijk gaat het erom hoe ze die onderneming samen runnen.

De onderneming heeft meestal twee hoofdopdrachten: zorgen dat het huishouden goed functioneert en het opvoeden van kinderen. Er is onderzoek gedaan naar welke inspanningen van de partners daarbij belangrijk zijn. Voor het onderzoek werden 160 paren tussen de 21 en 55 jaar en in hun eerste huwelijk geïnterviewd. Ze moesten vertellen wie van hen 20 verschillende huishoudelijke klusjes deed (doet zij alles en hij niets, of is het verdeeld), hoe betrokken de vaders waren bij de kinderen en hoe de vrouwen dachten dat hun partner bij de opvoeding van de kinderen betrokken was, en hoe gelukkig ze waren over hoe de huishoudelijke taken en hoe hun huwelijk was.

Wat de onderzoekers ontdekten was niet bepaald erg verrassend. Het huwelijk is beter als mannen hun deel van de huishoudelijke karweitjes doen en betrokken zijn bij de opvoeding van de kinderen. Het maakt niet uit of alle klusjes in huis gedeeld worden. Het is bij wijze van spreken oké als moeder de kousen stopt en vader het water van de centrale verwarming bijvult, maar het gevoel dat de verantwoordelijkheden samen gedeeld worden is essentieel. Voor vrouwen was vooral de betrokkenheid van de vader bij de opvoeding en de relatie van de vader met de kinderen van groot belang.

Zo simpel is het. Zo lang mensen de bv Gezin gezamenlijk draaiend houden en niet het idee hebben het alleen op te moeten lossen, verdragen ze elkaar en blijven ze bijeen. Af en toe vlamt daarbij de liefde op en verlangen ze naar elkaar.

Daar is wel een kleine kanttekening bij noodzakelijk: het is niet zo dat hij met seks beloond wordt voor het stofzuigen. Verdeling van de werkjes in huis is toch wel iets waar je op moet letten want er is ook onderzoek gedaan waaruit blijkt dat naarmate mannen de traditionelere huishoudelijke klusjes in huis doen, ze minder seks hebben. Dan belandt vader meer in de rol van assistent in de bv en moet moeder voor een minnaar buiten de deur gaan kijken.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: Creatief met wetenschap

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (3)