889
18

Campagneleider Milieudefensie

Campagneleider Duurzaam Voedsel bij Milieudefensie
Ik ben Wageningse milieukundige met werkervaring bij de universiteit, provinciale overheid, adviesbureau en milieuorganisatie. Ik wil een bijdrage leveren aan een gezonde en eerlijk landbouw met toekomst. Dat doet ik bij Milieudefensie vanuit kennis én de kracht van mensen.

Baas over eigen bord

Hoe het TTIP-verdrag ons voedsel bedreigt 

Het is Wereldvoedseldag, een dag waarop we stilstaan bij wat voedsel eigenlijk voor ons betekent. We vragen ons af: wie er nu baas is over ons bord? TTIP, het handelsverdrag tussen de VS en Europa, bedreigt de zeggenschap over ons voedsel en moet worden gestopt. Gezondheid en milieu mogen niet wijken voor de drang naar ongebreidelde groei.

Hoe gezond en veilig ons voedsel moet zijn wordt bepaald door wetten die we samen via een democratische weg opstellen. Deze regels, vastgelegd in Europese wetgeving, staan nu al ernstig onder druk door de onderhandelingen over TTIP. Twee voorbeelden:

Hormonen in rundvlees
In de VS is het toegestaan om dieren te injecteren met hormonen om de productie te verhogen. In 1988 werd in heel Europa een algeheel verbod op het gebruik van groeihormonen van kracht, vanwege risico’s voor de volksgezondheid, zoals verhoogde kans op borst- en prostaatkanker. TTIP pleit dat productiemethoden geen reden mogen zijn om importen tegen te houden. Op deze manier wordt de weg vrij gemaakt voor Amerikaans hormoonvlees in het schap van de Nederlandse supermarkt. Wat u koopt zult u niet weten, want ook de Amerikaanse regels over welke informatie op het voedseletiket moet staan, zijn anders.

Aanscherping bestrijdingsmiddelen beleid uitgesteld
De EU heeft strengere wetgeving op gebied van pesticiden opgeschort onder druk van de onderhandelingen voor TTIP. Het gaat hier om een herziening van hormoonschadelijke chemicaliën die gekoppeld zijn aan kanker en onvruchtbaarheid. De reden is dat de EU bang is dat onder de handelsafspraken nieuwe milieuregels worden beoordeeld als ‘handelsverstorend’.

Zo zorgt TTIP voor minder zeggenschap over wat er op je bord ligt en voor minder garantie voor gezond, milieuverantwoord diervriendelijk eten. Willen we de baas blijven over wat er op ons bord ligt, dan moeten we TTIP stoppen.

cc foto: Taryn

Geef een reactie

Laatste reacties (18)