2.004
28

Journalist, oud-hoofdredacteur NOS Journaal, RTVRijnmond

Nico Haasbroek werkte voor VARA en VPRO onder andere als correspondent in Duitsland en New York, was hoofdredacteur van Radio en TV Rijnmond en van het NOS-Journaal.

Balkenende is niet goed genoeg om president van Europa te worden

Als overtuigd Europeaan wil je een toppoliticus die knokt voor een echt Europa. Balkenende is eerder een brokkenpiloot.

Al dagenlang word ik lastig gevallen met non-nieuws over een mogelijk vertrek van Balkenende naar Brussel, gekenmerkt door stuitende zuigende, maar vooral retorische vraagjes van onderdanige Binnenhof-journalisten en een totale afwezigheid van serieuze Europese analyse.

Laat ik me eerst even voorstellen. Dan weet U waar ik sta. Mijn naam is Haas. Ik ben internationaal georiënteerd. Vind buitenland veel interessanter en belangrijker dan binnenland. En als het om Europa gaat, dan bepleit ik echte Europese eenwording, de Verenigde Staten van Europa, en niet een bureaucratie waarin naties op een ondemocratische manier met elkaar proberen samen te werken.
Balkenende wil graag kreupel eendje worden van het Europese gedrocht waarmee wij elkaar tot nog toe hebben opgezadeld. Dat hij bij menige bondgenoot goed valt is omdat hij niet te goed is en dus niet bedreigend. Hij heeft bewezen dat hij goed naar de pijpen van grote bondgenoten kan dansen. Ik heb de beelden nog helder op mijn netvlies van zijn ontmoetingen met Amerikaanse presidenten. Wat een geile (excusez le mot) onderdanigheid. Het liefste zou hij al die gevangenen uit Guantanamo Bay in Nederland willen onderbrengen en met onze jongens in Afghanistan blijven totdat ook Obama snapt dat het ook daar (net als Vietnam en Irak) vechten tegen de bierkaai (een ander woord voor Taliban) is.
Maar als volbloed Europeaan wil ik dat de eerste president een toppoliticus is die knokt voor een echt Europa.

Waarom acht ik Balkenende eerder een brokkenpiloot dan een voorbeeldig Europees staatsman?
Ik noem wat min of meer willekeurige feiten en argumenten:`
• Jan Peter heeft nog geen kabinet tot een goed einde gebracht.
• Bij de laatste algemene beschouwingen sloeg hij een modderfiguur en hij was zo eerlijk dat ook zelf toe te geven.
• Jan Peter komt meer op mij over als een Atlanticus die nog de naweeën van de Koude Oorlog aan het verwerken is dan als een moderne Europeaan.
• Jan Peter staat een Europa voor waar ik niet in geloof.

Zo kan ik nog even doorgaan, maar dat lijkt me niet echt nodig.
Wel vind ik dat Balkenende de indruk wekt over een goede kennis van het Europese dossier te beschikken en zo te zien lijkt hij zich bekwaam in de Europese arena te bewegen.
Ik wantrouw critici die er vanuit gaan dat degenen waarover ze  oordelen louter slecht zijn.
Mijn punt is dat Balkenende niet goed genoeg is.
Dan nog even speculeren over de vraag wat er moet gebeuren indien Balkenende opnieuw voortijdig afhaakt.
Ik zou het leuk vinden als de kiezer dan kan bepalen of er snel verkiezingen moeten komen of dat dit kabinet het karwei mag afmaken. Wat mij betreft is het dan tijd voor nieuwe verkiezingen. En net als bij de vorige verkiezingen zal ik dan een pleidooi houden voor een linkse regering, waarin D66, PvdA, SP en GroenLinks de bakens gaan verzetten. Richting een heus Europa dat op een democratische manier de grote wereldproblemen het hoofd kan bieden. (Groen Links en D 66 geven daartoe goede aanzetten). Een alternatief dus voor het Europa van president Balkenende.
Peilingen waaruit zou blijken dat zo’n optie een illusie is zeggen mij weinig.
Ik draai het liever om.
Als links met een goed plan en een echte bereidheid tot samenwerking de burger tegemoet durft te treden, dan zul je eens zien hoe snel die peilingen omhoog zullen schieten.
Joop zou in zijn graf grijnzen.

Laatste publicatie van Nico Haasbroek

  • De Middellandman

    100 dagen door een Rotterdamse buurt in transitie

    2017


Geef een reactie

Laatste reacties (28)