423
1

eindredacteur Joop

Francisco van Jole is journalist en eindredacteur van Joop.
Verder is hij politiek commentator bij De Nieuws BV en presentator van Draad, een politieke talkshow in Arminius te Rotterdam.

Balkenende klaagt over zichzelf

Balkenende klaagt over populisme. Maar wie is er eigenlijk mee begonnen?

“Het Binnenhof is in de greep van het populisme”, klaagde Balkenende zaterdag op het CDA-congres. De sfeer is ongenuanceerd en overmoedig vindt de premier. “Met al te groot gemak worden grote woorden gebruikt.”
Dat klinkt allemaal heel redelijk. Zelfs uit de mond van een premier die klagen tot z’n handelsmerk heeft gemaakt. Zo redelijk dat je bijna zou vergeten wie er in hoge mate verantwoordelijk is voor die sfeer. Want dat is in de eerste plaats niet Geert Wilders. Het is Balkenende zelf.
In 2001 startte Pim Fortuyn zijn populistisch offensief. Met grote – hele grote – woorden schetste hij een beeld van een land dat in puin lag na 8 paarse jaren. De ‘Puinhopen van Paars’ noemde hij het. Dat beeld klopte voor geen meter met de werkelijkheid maar hij bracht het met zoveel verve dat iedereen het begon te geloven. Minister Borst van Volksgezondheid bijvoorbeeld werd door Fortuyn neergezet als iemand die een grotere bedreiging was voor de bevolking dan Osama bin Laden.
Balkenende weersprak tijdens de verkiezingscampagne geen enkele van die beweringen. Sterker nog hij deed er nog een schepje bovenop. Hij stelde dat Nederland toe was aan ‘wederopbouw’, een term die hoort bij de jaren na de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Hij rook immers de kans om het CDA, dat voor het eerst in de geschiedenis twee kabinetten lang niet aan de macht was geweest, terug in de regering te krijgen. Met hulp van Fortuyn. Dat het hele politieke klimaat daarmee naar de sodemieter werd geholpen, nam hij voor lief.
Balkenende klaagt over de brand die hij zelf eerst heeft aangestoken.

Geef een reactie

Laatste reactie