5.557
199

TV presentator

Hanneke Groenteman ging na haar studie Frans als journaliste werken bij het Parool. Na een uitstapje werd ze in 1975 eindredactrice van het feministische vrouwenprogramma 'Radioweekblad' (later omgedoopt tot 'Hoor Haar') bij de VARA. Vele programma’s op radio en tv volgden, waaronder 'De Stand van Zaken', 'En dat op maandagmorgen', 'Ophef en Vertier', 'Met het oog op morgen', 'De Schreeuw van De Leeuw’ en ‘ B&W’. Momenteel is ze te zien in het VARA-programma ‘Vrouw & Paard.

Bang?

Ik wil niet horen bij de verongelijkten en de bangeriken, de Geen Stijlers, de Wilders-aanhangers. Voor geen prijs..

Ik kreeg vanavond (zondagavond 31 januari) deze mail van René Gademann Regouin. Ik leg hem (met toestemming) aan jullie voor.

Ik zal heus niet de eerste zijn die ’t onder uw aandacht brengt, maar heeft u dit (Dumpert-filmpje, red.) al gezien? Ik probeer, net als u, verlicht progressief te zijn. Maar soms wordt ’t me wel heel erg moeilijk gemaakt. Vandaar dat ik me tot u wend. Ik ben heel bang om te verrechtsen, maar ook bang voor de angst zelf. Ik herinner me nog de tijd dat je trots met je keppeltje op over straat kon. Of dat je, als homo, met je vriend gearmd door de stad liep zonder bang te wezen bespuwd te worden – of erger. U zult ’t met me eens zijn dat dat (voorlopig?) verleden tijd is – met name in Amsterdam. Geeft u mij alstublieft argumenten en instrumenten om niet door te schieten naar rechts. Dat ik merk dat je ook als verlicht progressief in opstand kunt komen tegen onverdraagzaamheid. Dat links niet betekent dat we alles maar begripvol moeten ondergaan. Ik ben serieus. Ik raak bang van mezelf.”

Mijn antwoord was:

(..) ik word niet bang van doorgedraaide pubers (net zomin als van de hooligans bij Ajax), het is zaak ze goed in de gaten te houden, vooral politie en justitie moeten dat doen, daarom moeten ze vooral op camera hun vuil spuiten. Eerlijk gezegd ben ik huiveriger voor Geen Stijl, WNL, Powned. Die vergiftigen het gezonde liberale denken, de tolerantie, de vrijheid van meningsuiting, meer nog dan die kleine rabiate groep kakelaars.

Ik vind het open riool waar een deel van de autochtone Nederlanders zijn drollen in legt en die opstuurt naar, o.a., mij, veel bedreigender. Maar ach, een flinke dot luchtverfrisser en je ruikt het niet meer.

Ik denk altijd maar: als je eens goed om je heen kijkt, ook in de grote steden, zie je meer normale, ijverige, Marokkaanse en Turkse Nederlanders, en jongens en meisjes die hun best doen om hun bestaan hier vorm te geven, dan die hangende lawaaiige klotepubers uit het filmpje. Overigens vind ik die jongens zoals die van dat filmpje hele grote nare griezels hoor. En vind ik dat daar heel adequaat tegen opgetreden moet worden.

Maar ik wil niet horen bij de verongelijkten en de bangeriken, de Geen Stijlers, de Wilders-aanhangers. Voor geen prijs.

Geef een reactie

Laatste reacties (199)