3.234
10

Blogger

Ik ben een 27 jarige Rotterdammer, niet afgestudeerd en geen opleiding volgend op het moment. Ik ben gestopt met studeren, omdat ik mij volledig wilde richten op het schrijven. Ik ben zeer geïnteresseerd in het maatschappelijk debat en volg dit al jaren op de voet en geloof dat wij, als wij willen, ook daadwerkelijk iets kunnen veranderen. Een beetje naïef dus ook.

Bangalijsten

Politie en school moeten zelfmoordmeldpunten starten

Een tweet, afkomstig van @mediaTVnl, afgelopen woensdagavond omstreeks half negen. De tweet meldt dat er een (zwaar)gewonde persoon is gevonden in de bossage nabij de Oude Klapwijkseweg. De volgende morgen gaat het over een bangalijst, hetgeen de aanleiding geweest zou zijn voor de zelfdoding van ditzelfde meisje. Van enige terughoudendheid geen sprake, zo ook de De Wereld Draait Door niet. Ze zijn, zo laten zij via Twitter weten, zelfs met ‘spoed’ op zoek naar meiden die op een bangalijst staan, iemand kennen die erop staat en of ouders die hier over zouden willen praten.

Niet het trieste overlijden van het meisje, maar de onzekerheid of ze wel of niet op een ‘bangalijst’ stond is nieuws. De lijst is nieuws. Schoolbesturen doen aangifte, politie roept op tot het doen van aangifte, de website asmooh.nl plaatst een foto, haar gegevens en een link naar andere pagina met een andere dame, politici hekelen de lijst, mafkezen maken een fake account aan, grappenmakers komen met grappen die zij zelf omschrijven als ‘satire’, een sociale wetenschapper praat hierover en kan haar glimlach niet onderdrukken bij Pauw en Witteman en ga zo maar verder. Bangalijst, it is baby.

We komen woorden te kort om de bangalijst te veroordelen, maar de lijst-der-sletten is toch niet iets nieuws? Wie herinnert zich Will Smith in the Fresh Prince of Bell Air, ook hij hield in een aantekeningenboekje bij welke meiden hij kon bellen voor welke gelegenheid. Of de losbandige Charlie Harper, gespeeld door Charlie Sheen in Two and a Half men, die zijn telefoon vol had staan met meiden voor welke seksuele wens dan ook. We kunnen zeggen dat is comedy, maar de realiteit is niet veel anders. Of zijn we ineens allemaal nette mensen geworden? Onze telefoons staan al jaren bol van de denigrerende bijnamen die we geven aan dames met wie we geflirt hebben of waarmee we het bed hebben gedeeld. Sterker nog, de naaktfoto’s van meiden die tevoorschijn komen als de dame in kwestie belt is al lang niet nieuw meer. Of de fleurige armbandjes waaraan je kunt aflezen hoe ver iemand seksueel is gegaan. Playing hard to get? Het is allemaal gezever over een wel- of niet bestaand lijstje en mogelijke aanleiding tot deze trieste zelfdoding.

Bij het bekijken van haar Time Line op twitter bekroop mij het gevoel van een meisje in de knel. Ik zag dat een vriendinnetje van haar hierop aansloeg en haar vroeg op MSN te komen. Ik ben benieuwd naar wat tussen de overledene en haar vriendinnetje is besproken, maar tegelijkertijd walg ik van de gedachte dit te willen weten. Is het mijn sensatiebelustheid dat ik dit wil weten? Ik ken het meisje ten slotte niet en had eerder nooit van haar gehoord. Toch, ik wil het graag weten. In de afgelopen jaren ben ik met enige regelmaat erg depressief geweest en de gedachte aan zelfmoord is mij niet vreemd. Ik heb het geluk op een leeftijd te zijn, ondanks dat ik dit heel lang voor mijzelf hield, dat ik mij besefte hulp nodig te hebben en dit ook zocht. Of het nu was bij mijn naasten of professionals. Zo’n jong meisje weet vaak niet waar ze het zoeken moet. Dit blijkt ook uit de verhalen in bijvoorbeeld de VS van/over meiden die besloten op gruwelijke wijze een eind aan hun leven te maken. Ik ben benieuwd naar hetgeen tussen de meiden besproken is, maar ik ben niet op zoek naar een schuldige. Het zijn erg jonge meiden, ook het vriendinnetje, waarmee ze sprak. Ik wil weten wat er gezegd is, opdat we kunnen leren van dit soort hulpvragen en wat te doen als je bezorgd bent. Zo kun je hier melding van maken bij de politie, of dit nu een eind aan de vriendschap maakt of niet. De politie doet niets? Mijn ervaring is anders, recentelijk deed ik nog melding bij politiebureau Doelwater te Rotterdam, omdat ik mij ernstige zorgen maakte om iemand in mijn omgeving met suïcidale neigingen. Hoe moeilijk ook, want het is niet iets wat je zomaar even doet.

De scholen die nu zo verontwaardigd zijn over de bangalijst en ouders hierover informeren, zouden evenals de politie die oproept aangifte te doen tegen de opstellers van deze lijsten een andere invalshoek moeten nemen. Wat heeft iemand die suïcidaal is aan de arrestatie van iemand op de lijst? Spits je als verantwoordelijke (ouders incluis) op de hulpvraag die speelt en zorg dan ook voor deze hulp. Roep als politie of als school vrienden/vriendinnen die vermoeden dat iemand in hun omgeving zelfmoord wil plegen op om hier melding van te maken.

Als blijkt dat er sprake is van welke strafbare feit dan ook, dan kun je dit altijd nog aanpakken.

Geef een reactie

Laatste reacties (10)