16.683
248

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Barcelona, Raqqa het deugvolk en de islam

"Wie de aanslag in Barcelona misbruikt om een puntje te scoren tegen het deugvolk of links of wie dan ook, wie verdeeldheid zaait in plaats van de eenheid te bevorderen oog in oog met onze vijand, is gewoon een zak. Daar win je de oorlog ook niet mee"

“Wel lullig voor al het deugvolk. Hadden ze eindelijk hun momentje met Charlottesville. Komt zo’n moslim weer alles verpesten”. Dat tweet Jan Roos, die verwoede pogingen doet om na zijn fiasco als lijsttrekker weer in beeld te komen.

Het deugvolk. Dat zijn de wegkijkers, de sukkels met hun politiek correcte oogkleppen op, die ook nog hun oren dichtstoppen als de kreet weerklinkt: “It’s the islam, stupid”. Je kunt het in de reacties op internetblogs overal lezen: “Het heeft natuurlijk weer niets met de islam te maken”.

Op het moment woedt er een bloedige strijd om Raqqa, de hoofdstad van het kalifaat, dat de verantwoordelijkheid van de terreurdaad heeft opgeeist. Aan het Irakese front gaat na de val van Mosoel de strijd tegen de fanatieke jihadi’s van IS door.

Wie wagen op de grond hun leven? Wie gaan er elke dag weer op af? Wie durven zich rechtstreeks te meten met doodsverachtende vijanden die geen gevangenen maken, tenzij ze die de marteldood kunnen laten sterven?  Wie doen dat bij duizenden? Jan Roos en zijn onverschrokken krijgers? De internationale PVV-brigade? De Baudet en Hiddema vrijwilligers? Het Hans Janmaat legioen? Neen! De christelijke militie bij Raqqa en de Yezidi-strijders niet te na gesproken zijn dat allemaal moslims. Veel meer islamieten hebben de wapens tegen IS opgenomen dan er door kalief Al Baghdadi geïnspireerde jihadi’s zijn.

Zij halen de kastanjes uit het vuur.

De oorlog tegen IS heeft dan ook ALLES met de islam te maken. Net als de terreuraanslag in Barcelona. Want de strijd tegen IS – dus niet een grote muil opzetten of akelige tweetjes de deur uit doen – maar de strijd tegen IS, dat je aanvalt dus en de kogels om je oren fluiten – de echte, de daadwerkelijke  is net zo goed een zaak van de islam. Met de constatering: “het is de islam” kun je dus weinig doen, want datzelfde kun je zeggen naar aanleiding van de mensen die de wapens juist tegen de islamitische staat opnemen.

Het is niet zozeer schandalig om deze onverschrokken strijders een mentale dolkstoot in de rug te geven door hun religie aan te wijzen als de wortel van alle kwaad, het is vooral dom. Daarmee breng je onze overwinning op het terrorisme niet dichterbij. En wie de aanslag in Barcelona misbruikt om een puntje te scoren tegen het deugvolk of links of wie dan ook, wie verdeeldheid zaait in plaats van de eenheid te bevorderen oog in oog met onze vijand, is gewoon een zak.

Daar win je de oorlog ook niet mee.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (248)