10.443
119

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Baudet en Eppink, twee charlatans bij elkaar

Je kunt als burger alleen maar een verantwoorde keus maken in een referendum als je nauwkeurig op de hoogte bent van wat je te wachten staat. Anders wordt je ingezet als stemvee

De linksdragende publieke omroep die – zoals elke rechtgeaarde FvD-stemmer weet –  met de gelden van de belastingbetaler alleen maar gendergelijkheid en de sharia bevordert, deze aan propaganda en nepnieuws verslingerde omroep, gaf woensdagavond op prime time Thierry Baudet en zijn Brusselse lijsttrekker Derk Jan Eppink ampel gelegenheid om de aftrap te doen van hun verkiezingscampagne. En wel als gasten van Eva Jinek.

charlatanDe beide heren benadrukten opnieuw dat zij weinig op hebben met het grote project om de verschillende Europese landen en volkeren samen te binden in een grote diverse gemeenschap die zich niet uit elkaar laat spelen door grootmachten in andere werelddelen terwijl zij naar binnen ernst maakt met de Europese Verklaring voor de Rechten van de Mens. Zo dat Europa het continent van de vrijheid blijft in een wereld waar demagogen en autoritaire leiders steeds meer de toon proberen aan te geven.

Baudet en Eppink gelóven er niet in. Zij denken dat Europa op weg is naar een zielloos amalgaam waarin de Nederlandse eigenheid verloren gaat. Zij dichten Brussel  allerlei bevoegdheden toe die het niet bezit zoals over het toelatingsbeleid van vreemdelingen en asielzoekers in de afzonderlijke landen. Wie dat niet gelooft, moet maar eens kijken naar het beleid in dezen van Polen, Italië, Hongarije of Oostenrijk.

De heren uitten vooral vage kritiek. Eppink bijvoorbeeld had het regelmatig over “men”. “Men” staat de sharia toe, “Men” gaat losjes om met de rechten van de vrouw”. Mark Rutte ontkent expliciet dat hij een hoge functie in Brussel zal accepteren maar aan zijn speeches en zijn houding kun je zien dat hij alvast voorsorteert. Frans Timmermans, Juncker en Verhofstadt, aangeduid als “gekken”  die niet zullen rusten voor wij de Verenigde Staten van Europa hebben. De gevolgen van Brexit zullen wel meevallen. Er zijn wel sombere berekeningen maar en bestaan ook analyses van “anderen”.  Dus, wat wil je nou? Na het aantreden van Trump stortte de beurs ook niet ineen, wat “men” (wie dan?) had voorspeld.

Hard bewijs ontbrak. Zoals gewoonlijk. Het was allemaal niet nieuw, we waren het gewend. Ook de bekende riedel over de ongecontroleerde immigratie, kennelijk bedoeld om de PVV verder leeg te trekken. Apart was dat Baudet eerst opkwam voor de vrijheid van meningsuiting om  daarna te keer te gaan  tegen al die schotelantennes “die allemaal op Al Jazeera gericht staan”. Althans dat dénken hij en Eppink. Ze hebben geen idee van de mediawereld in het Midden-Oosten. Hoe dan ook, deze uitspraak liet zien dat vrijheid van meningsuiting voor de beide lichten zo zijn grenzen kende.

Ernstiger was echter wat Baudet beloofde: hij zal het blijvende lidmaatschap van de EU aan een bindend referendum onderwerpen. Later zegde hij nog meer volksraadplegingen toe: over een Europees leger, over de euro. Dat klinkt allemaal heel democratisch en vooruitstrevend maar dat is het niet. Het is de fopspeen van de charlatan. Na een heleboel vage en onheldere klachten over de EU mag het volk ja of nee zeggen. En daar blijft het dan bij.

Vergis je niet, een bindend referendum is een uitstekend idee. Maar alleen als de kiezers voldoende zijn ingelicht over de gevolgen van hun keuze. Anders dient het alleen als een vrijbrief voor machthebbers om met een beroep op de volkswil autoritair te regeren.

Baudet zwijgt als het graf over wat er moet gebeuren nadat Nederland de Europese Unie heeft verlaten. Hoe gaan wij dan onze welvaart vergroten? Op welke wijze slagen wij erin onze markten te behouden? Hoe staat het met de mensenrechten? Welk internationaal gerechtshof is er nog als laatste toevluchtsoord voor wie onrechtvaardig behandeld wordt? Hoe voorkomen wij dat de overige EU-landen Rotterdam links laten liggen om hun goederen voortaan door Antwerpen en Hamburg te laten afhandelen? Willen we werkelijk dat Schiphol een klein luchthaventje wordt terwijl Düsseldorf en Zaventem worden uitgebouwd tot wereldhubs? Op welke wijze gaan we voorkomen dat Nederland een backwater wordt in plaats van een innovatief land? Is het niet hinderlijk als al onze export naar EU-landen moet voldoen aan Brusselse standaarden terwijl we geen enkele invloed meer hebben op het proces dat deze standaarden voortbrengt? Enzovoorts. Vertel het maar vrienden, kom met concrete, doorgerekende voorstellen.

Je kunt als burger alleen maar een verantwoorde keus maken in een referendum als je nauwkeurig op de hoogte bent van wat je te wachten staat en door welke maatregelen dan alles beter wordt.

Anders word je ingezet als stemvee. En in dit geval ook nog door charlatans, die niet denken dat zij zelf maar dat jij dom bent.

Want je zult wel meegaan met hun nee. Na hen de zondvloed. Niet voor hen maar voor jou.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (119)