19.627
138

Weblog

Sargasso is een van de oudste progressieve weblogs van Nederland.

Baudet is klimaatontkenner van het jaar 2019

Thierry Baudet leverde dit jaar de belangrijkste bijdrage aan het actief verspreiden van mis- of desinformatie over klimaatverandering in Nederland.

Thierry Baudet heeft de Gouden Hockeystick 2019, Sargasso’s prijs voor de klimaatontkenner van het jaar, gewonnen. Sargasso reikte dit jaar voor het eerst een prijs uit aan een persoon of organisatie die het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan het actief verspreiden van mis- of desinformatie over klimaatverandering en klimaatwetenschap in Nederland.

Baudet werd genomineerd vanwege zijn standpunt dat klimaatverandering een “hoax” is en het actief verspreiden van dat standpunt. Hij noemde de algemeen geaccepteerde inzichten over klimaatverandering een “religie” en een “geestesziekte”. Hij kwam dit jaar in aanmerking voor de prijs omdat in de Tweede Kamer het KNMI beschuldigde van datamanipulatie, wat volgens hem zou betekenen dat het wel meevalt met die opwarming.

Baudet
Beeld: screenshot toespraak Baudet

Ook verkondigde Baudet met regelmaat leugens over klimaatwetenschap op tv, bijvoorbeeld bij Goedemorgen Nederland en bij Pauw, waar hij in twee minuten 18 onwaarheden over het klimaat wist te verkondigen, zoals de uitspraak dat klimaatwetenschap een “duistere, hekserijachtige quasiwetenschap” is. Ook op Twitter strooit Baudet kwistig met onjuiste informatie over klimaatverandering en klimaatwetenschap.

Tweede plek: de dubieuze campagne van Shell
Oliegigant Shell eindigt op de ‘eervolle’ tweede plek. Shell erkent officieel de inzichten van klimaatwetenschap, maar onderschrijft de urgentie van klimaatverandering duidelijk niet. Een bedrijf dat de olieproductie nog wat opstookt en via events en onderwijsmateriaal onze kinderen wijsmaakt dat overstappen op duurzame energie echt zo’n haast niet heeft laat zijn ware aard zien. Shell voert een dubieuze strategie door zich enerzijds te positioneren als voorloper in de energietransitie en anderzijds te lobbyen tegen ingrijpend klimaatbeleid.

Die misleidende campagne zagen we dit jaar weer eens in zijn werk toen Shell zich als eerste van de grote industrieën verbond aan het Klimaatakkoord, maar tegelijkertijd geen haast maakt met het omschakelen naar een klimaatvriendelijker businessmodel. En dat terwijl Shell al sinds 1986 weet dat het medeverantwoordelijk is voor het broeikaseffect en opwarming van de aarde, en wat de desastreuze gevolgen daarvan zijn.

‘Best’ of the rest: Stichting Clintel en Marcel Crok
Ere wie ere toekomt: ‘winnaar’ Baudet had al die onzin niet kunnen verspreiden zonder de onwetenschappelijke ‘inzichten’ van zijn adviseur, wetenschapsjournalist Marcel Crok (zie bijv. hier, hier en hier), daarnaast mede-oprichter van stichting Clintel. Clintel bracht het rapport over het KNMI uit waar Baudet mee zwaaide en coördineerde een transatlantische misinformatiecampagne door een brief vol onwaarheden over klimaat en klimaatwetenschap naar het VN te sturen. Clintel en Crok haalden respectievelijk de derde en vierde plek.

Misinformatie is schadelijk
Baudet, Shell, Clintel en Crok haalden de shortlist, maar zij zijn helaas niet de enige die actief mis- en desinformatie over klimaatverandering en -wetenschap verspreiden. In de weken voorafgaand aan de stemming werden ook andere bekende en minder bekende personen en organisaties genomineerd door bezoekers van Sargasso.

Het twijfel zaaien over klimaatverandering en de rol van de mens daarin ondermijnt de bereidheid om in actie te komen en kan leiden tot uitstel of zelfs afstel van effectief klimaatbeleid. Sargasso hoopt met de jaarlijkse uitreiking van de Gouden Hockeystick duidelijk te maken dat het veroordelen van de verspreiding van mis- en desinformatie over klimaat geen kwestie is van ‘onwelgevallige meningen de mond snoeren’, zoals het ‘sceptische’ kamp graag beweert, maar dat het erom gaat dat onzin verspreiden daadwerkelijk schadelijk gevolgen heeft voor iedereen die de consequenties van klimaatverandering zal gaan voelen. En dat betreft ons allemaal.

Geef een reactie

Laatste reacties (138)