Laatste update 15:29
18.015
340

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Het merkwaardige aan de bizarre actie bij Baudets voordeur

Met anarchisme of feminisme in de ware zin des woords heeft deze kwademeidenstreek weinig te maken

Anarchistische strijdsters in de Spaanse Burgeroorlog

De besmeurde deur van Baudet was een godsgeschenk voor de rechtse bloggers en columnisten. Allemaal kraaien ze victorie. Nu zie je waar het linkse denken toe leidt. Carla Joosten , Theodor Holman, menig margeblogger en talloze twitteraars tapten allemaal uit hetzelfde vaatje: nu is het verf op de deur van Baudet, straks is het een kogel door zijn hoofd.

Dat deze actie ook aan de linkerkant van het meningenspectrum breed werd veroordeeld deed er niet toe. Links had het klimaat geschapen voor de moordaanslag, die nu niet meer uit kon blijven. Jan Dijkgraaf ging nog verder. Hij gaat het Mark Rutte kwalijk nemen als Baudet straks ontzield op het asfalt ligt. De nieuwbakken barbudo zelf heeft overigens de laatste dagen nogal zijn gemak gehouden. De tegenaanval laat hij aan zijn grofstoffelijker medestanders over. Daaraan maakt hij de zorgvuldig gemanicuurde handjes niet vuil.

Dramaqueens! Moet je ze straks eens over de zeik zien gaan als iemand durft te schrijven dat Baudet en de zijnen de akker ploegden waarop de volgende Anders Breivik gedijt. Je zou het eigenlijk eens moeten doen bij wijze van antropologisch experiment.

Wat is er gebeurd? Des nachts zijn het vrouwenteken en het symbool van het anarchisme geschilderd op Baudets deur. Ook is een pakketje door de brievenbus geduwd met ranzige inhoud. De overgebleven verf stortten de activisten uit op de stoep. Afzender: het Radicaal Anarchistisch Feministisch Front. Van hun hand is behalve die schilderingen alleen een korte verklaring op Indymedia te vinden. Er is geen website. Er zijn geen andere pamfletten van dit front.

Voor wie een beetje thuis is in de denkwereld van de uiterste linkerzijde is Radicaal Anarchistisch Feministisch Front een vreemde benaming. Anarchisten vormen geen front. Die erkennen geen overkoepelend gezag en stichtten daarom op zijn best federaties en misschien wel eens een beweging. Zo’n combinatie in de naam is dan ook zeldzaam. Op het internet komt wel een Anarchist Communist Front tevoorschijn in Johannesburg maar ook dat is een vreemde benaming: communisten en anarchisten zijn water en vuur juist vanwege de marxistisch-leninistische partijdiscipline die anarchisten principieel afwijzen. De term front komt uit de communistiche traditie: denk aan de volksfronten van voor de oorlog of de verzetsorganisatie van Henk Sneevliet, het Marx, Engels, Luxemburg Front.

Anarchisme en feminisme vormen wel een voor de hand liggende combinatie. Een van de meest invloedrijke anarchistische denkers en activisten was de Amerikaanse Emma Goldman, wier uitgebreide archieven berusten in het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG), waar Leo Lucassen de scepter zwaait. Het is naar schatting een minuut of tien fietsen van Baudets voordeur.

Emma was lang niet de enige. Op Wikipedia staat een interessant lemma over het feministisch anarchisme en zijn voorvrouwen. Het waren vooral geleerde, theoretisch goed onderlegde activistes die zich niet gauw zouden verlagen tot het besmeuren van andermans voordeur. Zij zouden ongetwijfeld wel geneigd zijn om op grond van de anarchistische klassiekers uiteen te zetten waarom zo’n daad de ondergang van het kapitalisme, het patriarchaat en de staat geen stap dichterbij bracht. Een aparte vermelding verdienen de vrouwelijke brigades van de anarchistische Spaanse vakfederatie, die tijdens de Spaanse burgeroorlog vochten tegen Franco en zijn aanhang.

Zo blijft geen andere conclusie over dan dat Baudets deur is beklad door een stelletje doorgedraaide warhoofden of – om wat meer in marxistisch jargon te blijven – losgeslagen kleinburgers. Met anarchisme of feminisme in de ware zin des woords heeft deze kwademeidenstreek weinig te maken. Ze hebben dezelfde strijdmethodes gebruikt als de Pegida-vandalen die met spandoeken het dak van een school of een moskee bezet houden. Hun actie is niet ver van “daar moet een piemel in”-gezang. Ze hebben een paar wezenlijke dingen niet begrepen.

Net zo goed geldt dat voor Holman c.s. die nu iedereen links van Rutte de maat nemen om de schending van Baudets voordeur. Ondanks het feit dat deze daad juist wel door linkse twitteraars en bloggers is veroordeeld. Het is het demoniseren dat ze anders altijd hun tegenstanders verwijten.

Lees hier een informatief interview met Emma Goldman


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (340)