481
8

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Bazen zijn gezonder

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Over het verschil in stress bij topmensen en ondergeschikten

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Er is altijd veel discussie geweest over de vraag of stress die bij hoge posities hoort beter of slechter is dan de stress bij lagere posities. Het resulteerde in een onderscheid in slechte stress (te zien bij mensen met een lage posities die wel spanning voelen, maar niet in een positie zijn om dingen te veranderen) en gezonde stress (de spanning die leidt tot actie).

In de dierenwereld is iets vergelijkbaars te zien, zo toont een onderzoek onder wilde bavianen, die 27 jaar lang gevolgd werden. Daaruit blijkt dat de top-bavianen sneller van verwondingen herstellen en dat ze minder vaak ziek worden. Sociale status bij bavianen blijkt zelfs een goede voorspeller voor hoe snel een wond geneest.

Toch zijn de uitkomsten van het onderzoek ook verrassend, want de top-mannetjes ervaren heel wat meer stress, iets dat de immuunreactie onderdrukt. De vraag die onmiddellijk opkomt is natuurlijk wat de oorzaak is: worden de mannetjes apen met sterke immuunsystemen automatisch leiders van de groep of is het nu juist andersom en wordt het immuunsysteem sterker als je aan de top staat?

De onderzoekers zelf denken dat chronische stress, ouderdom en slechte lichamelijke conditie samen met een lage positie zorgen voor onderdrukking van het immuunapparaat. Hoe zit het trouwens met de bavianenvrouwtjes? Wat gebeurt er wanneer die de baas zijn? Misschien is dat wel heilzaam voor de hele apensamenleving.

Eerder: Vrouwen en lekkere hapjes


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (8)