5.436
108

Jurist

Münire Manisa was voor de PvdA politiek actief als bestuurscommissielid in Amsterdam Nieuw-West en één van de initiatiefnemers van Turks-Nederlands Tegengeluid, een beweging die is ontstaan als reactie op de peiling van Motivaction waaruit zou blijken dat 89% van Turks Nederlandse jongeren sympathiseren met IS. Daarnaast is zij eigenaar van een juridisch advies- en incassobureau in Amsterdam en schrijft ze zo nu en dan voor sonhaber.nl, de grootste nieuwssite onder Turkse Nederlanders.

Bed-Bad-Brood versus Nee-Nooit-Nimmer

Hoe kunnen we discussiëren over de simpelste basisbehoeften van mensen terwijl ze om de hoek liggen te bibberen van de kou?

Hoe zou het gisterennacht geweest zijn, toen de VVD en de PvdA druk aan het praten waren over uitgeprocedeerde asielzoekers? De Partij van de Arbeid zet in op BBB (bed, bad en brood), de VVD op NNN (nee, nooit, nimmer).

Ik vind het ondenkbaar dat twee partijen hier een hevige discussie over voeren en dat men zelfs suggereert dat het om een ‘crisis’ gaat. Hoe kan er een crisis ontstaan over bed, bad en brood? Hoe kunnen deze basisbehoeften onderwerp van discussie zijn? Ik zag gisteren een tweet voorbij komen: “Ondertussen in het Torentje: “En als we nou alleen bad doen, Diederik? Is dat niks?” Ik was in gedachten ondertussen bij de uitgeprocedeerde asielzoekers. Het was gisterennacht ongeveer vijf graden. Terwijl de VVD in het warme Torentje zich bleef scharen achter NNN door te stellen dat BBB een aanzuigende kracht zal hebben op asielzoekers, waren de asielzoekers die nu in Nederland zijn aan het bibberen in de kou.

Vorig jaar zijn er zeker 3.500 bootvluchtelingen verdronken bij een poging om Europa te bereiken. Gisteren waren het er 400. Het nieuws is in feeststemming ontvangen op de Facebookpagina’s ‘Nederland mijn Vaderland’ en ‘PVV Aanhangers’. Menigeen was het er over eens dat 400 te weinig is en dat het weer een hoop geld scheelt. Mijn maag keerde zich om en ik wilde bijna een Aboutaleb doen naar alle onmensen die zo wreed hebben gereageerd; rot toch op. We hebben het over mensenlevens in hemelsnaam! Hoe kan iemand blij worden als 400 mensenlevens verloren gaan? Wat voor een zieke geesten zijn dit?

Ik ben blij dat ik in Nederland leef. Ik heb het hier goed. Ik leef in een land waar BBB vooral doorgaat voor Borsten, Buik en Benen die getraind moeten worden in de sportschool, omdat Bed, Bad en Brood zo vanzelfsprekend zijn. Maar ik had ook in een derde wereld land kunnen leven. In een land waar schoon water niet vanzelfsprekend is. Waar veiligheid geen uitgangspunt, maar een verdienste is, afhankelijk van je status en positie met een beetje geluk. Waar een bom op je dak en een kogel in je borst eerder regel dan uitzondering is.

Hoe gek is het dan dat mensen dergelijke omstandigheden ontvluchten? Dat ze op zoek gaan naar een veilig onderkomen? En eigen regio of niet, als ze eenmaal in een land zijn aangekomen, vang je deze mensen netjes op. Wat zegt het over onze geïnternaliseerde waarden en normen als we moeten discussiëren over de vraag of mensen recht hebben op bed, bad en brood?

Het is niet meer dan menselijk dat je hulpbehoevenden de hand uitsteekt, dat je samen op zoek gaat naar manieren om wonden te helen, dat je empathie toont voor je medemens. Feit blijft dat we uitgeprocedeerde asielzoekers hebben in Nederland. Zij zijn hier. We leven in een gastvrij land. Een land waar we humaniteit en beschaving hoog in het vaandel hebben staan. Ik ben trots op de mensen die een helpende hand uitsteken naar de asielzoekers die het zo moeilijk hebben. En ik ben trots op de mensen die zich niet gewonnen geven aan het NNN voornemen van de VVD, want zo ken ik Nederland en haar bewoners: gastvrij, humaan, rechtvaardig en beschaafd.

Geef een reactie

Laatste reacties (108)