1.308
92

journalist

Na opleidingen in journalistiek en communicatie maakte Jeroen Mirck (1971) carrière in de vakbladjournalistiek. Bij Adformatie en Emerce specialiseerde hij zich in marketing en nieuwe media. Van 2009 tot 2010 stond hij als redacteur aan de wieg van Joop.nl. Momenteel is hij zelfstandig journalist en communicatie-adviseur, met een passie voor bloggen en social media. Hij deelt zijn kennis op het weblog JeroenMirck.nl. Namens D66 is hij raadslid in stadsdeel Amsterdam Nieuw-West.

Bedreiging van politici

Is het wachten op een incident dat het land schokt?

Politici zijn in 2010 vaker bedreigd met geweld of de dood dan het jaar ervoor. De reacties op dit nieuws van het Openbare Ministerie waren vorige week enorm lauw. Alsof het doodnormaal is dat Geert Wilders permanent beveiligd moet worden. Ook de oppositie-prominenten Cohen, Pechtold en Halsema worden vaak bedreigd. Eerder al werd bekend dat veel lokale bestuurders en raadsleden last hebben van agressie.

Cijfers lijken ons koud te laten. Daarom is het des te verhelderender om de Zembla-uitzending ‘Bedreigde Bestuurders’ van begin maart nog eens terug te kijken: daarin krijgen al die bedreigde lokale politici een gezicht. Wat ook blijft hangen, is de pijnlijk confrontatie van minister Donner met de rampzalige cijfers van de speciaal ingestelde Vertrouwenslijn. “Weet u hoe vaak er gebeld is? Twaalf keer.”

Zembla: “Dus die vertrouwenslijn, dat vond mevrouw Ter Horst vanuit Binnenlandse Zaken de belangrijkste maatregel.”

Donner: “En die functioneert.”
Zembla: “Maar in welke zin functioneert hij dan?”
Donner: “In die zin dat ik constateer dat daar meldingen langs binnenkomen.”
Zembla: “Die lijn bestaat anderhalf jaar. Weet u hoe vaak er is gebeld?”
Donner: “Ik heb het niet precies voor ogen.”
Zembla: “Twaalf keer.”
Donner: “…”
Zembla: “Dat was een belangrijke maatregel, die lijn.”
Donner: “Op dat moment was dat een reactie op een behoefte die er bestond en dat is de reden waarom mevrouw Ter Horst die maatregel genomen heeft.”
Zembla: “Hoeveel procent van de mensen weet dat de vertrouwenslijn er is?”
Donner: “Dat kan ik niet natrekken.”
Zembla: “24 procent.”
Donner: “We proberen er zo goed mogelijk bekendheid aan te geven.”
Zembla: “Dat lukt niet.”

Politici die deze hulplijn willen benaderen, kunnen terecht op DeVertrouwenslijn.nl. Zelf las ik erover in het januari-nummer van vakblad RaadsledenNieuws. In Amsterdam werd ik er verder op geattendeerd door Bureau Integriteit, die raadsledencursussen geeft. Toch kent driekwart van alle lokale politici de lijn niet. Of durft men simpelweg geen aangifte te doen? Het probleem is nog lang niet opgelost. Is het wachten op een incident dat het land schokt?

Geef een reactie

Laatste reacties (92)