1.516
7

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Begin later met seks en word vegetariër

Leef langer, gezonder en bewuster. Een lesje van de mens aan reptielen en aan ons zelf

Onderzoekers hebben interessante adviezen voor reptielen. Begin met seks op een latere leeftijd en word vegetariër. Ze publiceerden een overzicht over de samenhang tussen leefstijl en sterfte bij 672 hagedissoorten en 336 slangensoorten in het tijdschrift Global Ecology and Biogeography.

Wat voor een hagedis geldt, heeft natuurlijk geen belang voor mensen en adviezen voor slangen zijn alleen voor slangenoren benoemd, maar het onderzoek is toch wel interessant om te lezen. Voor reptielen geldt blijkbaar het principe ‘live fast, die young’. Seks en de bijbehorende zwangerschappen hebben een zware tol op de overleefcijfers van hagedissen en slangen. Uitstellen van seks tot latere leeftijd en het rustiger aandoen blijkt bij de analyse van de gegevens van alle 1014 reptielsoorten tot een langer leven te leiden.

Het idee dat slangen zouden moeten gaan grazen is voor menigeen een beetje vreemd, maar op zich kan een slang natuurlijk zijn gemene beet houden om zich te verdedigen en tegelijkertijd zich bekeren tot een vegetarische leefstijl. Leg dat een slang maar eens uit. Een vegetarische leefstijl is een langzame leefstijl. De jongen ontwikkelen zich niet zo snel en zijn ook later seksueel rijp. Ach, je ziet de samenhang.

Trouwens jagen, want dat is (behalve voor mensen) de manier om aan je vlees te komen, is riskanter dan bessen en noten verzamelen. Dus minder ongelukken betekent ook langer leven. Op zich heb ik wel wat met een langzame leefstijl, ook voor mensen. Langzaam maar langdurig. Alleen is het niet normaal als je dat ook vindt als je jong bent. Nou ja, op meer groente eten na dan. Dat lukt nog wel, ook als je 16 bent, denk ik. MacDonalds had afgelopen jaar een omzetdaling van jewelste. Wie weet.


Het laatste boek van Ivan Wolffers is ‘Als de tijd voor altijd stil zou staan

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (7)