Laatste update 13:41
3.684
83

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Behandel Wilders net zoals Hamas

Pas als Hamas haar beginselen officieel opgeeft, valt er met de Israëlische regering en de westerse mogendheden te praten. Anders niet. Zo doe je het ook met Wilders

Foto: ANP

Mevrouw Schippers heeft al twee keer met Geert Wilders gepraat. Dat leidde nu al tot speculaties over de duur van de quarantaine waarin de meeste politieke partijen hem hebben geplaatst. Wat als de PVV buigzaam blijft? Wat als het a4-tje met hetzelfde gemak als waarmee het werd geschreven, in de onderste la wordt gelegd en Wilders alles bespreekbaar maakt? Wat als hij straks toegeeft, dat die ¨minder, minder¨-uitspraak toch misschien ergens wel een klein beetje tot misverstanden aanleiding zou kunnen geven? Is er dan toch geen plaats voor hem aan de onderhandelingstafel? En de stemmers op de PVV bedoelden het ook niet zo kwaad. Dat zijn geen racisten. Die willen helemaal geen koranpolitie of moskeesluitingen. Zij zijn het gewoon zat. Het bleken er minder dan voor 15 maart gedacht, maar het zijn er toch een heleboel en die kun je niet zomaar in de kou laten staan.

Wat moet je als in de kroeg of op een verjaardag wordt verkondigd dat het allemaal zo ondemocratisch is wat zich nu in Den Haag aftekent?

Ten eerste: in een behoorlijke democratie heb je regeringspartijen en een oppositie. Die laatste is meestal van behoorlijke omvang. De PVV vertegenwoordigt een vijfde van het Nederlands electoraat. Het is helemaal niet ondemocratisch als haar niets anders overblijft dan de oppositie. Dat is zelfs heel normaal. Den Uyl en de PvdA bijvoorbeeld zagen zich in 1977 door Wiegel en Van Agt naar de woestijn verwezen, ondanks het feit dat de socialisten net met 54 zetels de grootste verkiezingsoverwinning uit hun geschiedenis hadden behaald.

En als Wilders tot grote concessies bereid blijkt? Dan behandel je hem net zo als Hamas. Hamas wordt aan geen enkele onderhandelingstafel toegelaten omdat die beweging de vernietiging van de staat Israël niet uit de statuten wil schrappen. Pas als Hamas haar beginselen officieel opgeeft, valt er met de Israëlische regering en de westerse mogendheden te praten. Anders niet. Zo doe je het ook met Wilders. Hij valt buiten de Haagse boot en er is maar één manier voor hem om aan boord te worden gehesen: zijn uitgangspunten officieel afzweren, in één nacht van Saulus Paulus worden. De bijbel vertelt hoe dat ging. Lees het na in Handelingen hoofdstuk 9. Wilders – zelf glashelder over de Israëlisch-Palestijnse kwestie – zal de eerste zijn om dit te begrijpen.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (83)