623
3

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Bejaarden ruiken lekkerder

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: We kunnen door middel van geur nauwkeurig de leeftijd van anderen inschatten

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Onderzoek suggereert dat mensen in staat zijn om de leeftijd van anderen te ruiken.

Voor het onderzoek droegen 56 mensen schone T-shirts en okselkussentjes om tijdens hun slaap de geur op te vangen. 20 van die mensen waren tussen 20 en 30 jaar oud, 20 waren tussen 45 en 55 jaar en 16 waren tussen de 75 en 95.

Vervolgens kregen vrijwilligers de okselkussentjes te ruiken en het bleek dat ze nauwkeurig in staat waren te vertellen of de geur van een ouder persoon was. Onder andere bleek dat mannen meer als vrouwen gaan ruiken, omdat ze minder testosteron hebben. De vrijwilligers vonden de geur van oudere mensen helemaal niet vervelend. Men vond de geur van ouderen zelfs prettiger dan die van jongere mensen omdat die niet zo intens was.

De onderzoekers vinden het frappant dat we zo sterk op geur ingesteld zijn en dat we capaciteiten hebben die we helemaal niet begrijpen, maar die wel ons gedrag kunnen beïnvloeden. Maar hoe verandert het menselijk gedrag dan door de geur van oude mensen en welke functie heeft het?

Eén theorie stelt dat in de natuur het een signaal is om te laten weten dat dit dier/mens oud is en nog steeds gezond is dus gezond moet zijn en ook gezond nageslacht moet hebben.

Ik kan me zo voorstellen dat er ook andere betekenis aan die geursignalen verbonden kunnen zijn. Bijvoorbeeld: OK deze persoon is veilig gezelschap, niet meer seksueel opdringerig en niet meer agressief bezig zich te laten gelden.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (3)