218
1

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Belastingen en dodelijke ongevallen

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Op belangrijke dagen meer dodelijke verkeersongelukken

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Onderzoekers in de VS keken naar de samenhang tussen de dag waarop de inkomstenbelasting moet zijn ingeleverd en het aantal ernstige verkeersongelukken. Bij ons is dat net geweest, maar in de VS is dat op 17 april. Gemiddeld waren er 13 dodelijke ongevallen meer op die dag.

Voor het onderzoek werden de gegevens van de periode 1980 tot 2009 gebruikt.

Ze vergeleken die dag met een datum precies week eerder en een week later.

Voor een groot land is het maar een klein verschil en het is ondoenlijk om een dergelijk onderzoek in Nederland uit te voeren omdat het nooit voldoende statische kracht zou hebben. De piek in dodelijke ongevallen is vergelijkbaar met een andere belangrijke dag voor Amerikanen; Super Bowl zondag. De onderzoekers begrijpen niet wat de oorzaak is en ik snap dan weer niet hoe ze op het idee kwamen om dat nu juist eens te gaan onderzoeken.

Volg Ivan Wolffers op Twitter


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reactie