Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ben je geschikt om leiding te geven?

  •  
25-09-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_boekivan_10.jpg
Iedere dag een gezond weetje. Vandaag over leiderschap
Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.
Sommige mensen lijken geboren te zijn om leiding te geven. Nou, dat is dan prettig, want het schijnt dat je je dan ook niet zo snel druk maakt en dus minder gezondheidsrisico´s hebt. Uit onderzoek zou blijken dat machtige mensen minder last van stress hebben.
In het onderzoek werd aan 148 leiders en aan 65 niet-leiders gevraagd hoe het met stress in hun leven is gesteld. Bovendien werden ze onderzocht op de hoeveelheid stresshormoon –cortisol– in hun bloed. De vraag bij zo’n onderzoek is natuurlijk: hoe kom je aan 148 leiders. Die werden gevonden op een seminar voor financiële managers, onroerend goed managers en hoge ambtenaren. Het ging meestal om mannen en ze waren vaker welgesteld. Ze deden meer aan lichamelijke oefening, dronken meer koffie, maar rookten minder en sliepen wat korter dan de niet-leiders.
Uit analyse van de beantwoorde vragenlijsten bleek dat leiders minder stress ervaren en hun cortisolniveau is gemiddeld 27 procent lager dan bij niet-leiders. In een onderzoek waarbij hogere leiders vergeleken werden met leiders uit de midden categorie was het verschil ook te zien.
De verklaring ligt voor een belangrijk deel ook in de aard van het werk. Als je de baas bent heb je alle factoren in handen, want je beslist. Lagere leiders en werknemers op een lager niveau hebben over de beslissingen niet zo veel te vertellen. Dat is nu net het verschil tussen goede stress (je kunt er iets mee) en kwaadaardige stress (je kunt er niets mee).
Ik heb verdorie wel mijn beroep misgelopen, want ik typ dit stukje om 6.00 uur ’s morgens. Dan ben ik meestal al aan het werk. Ja, uit het onderzoek blijkt dat leiders gemiddeld om 6 uur opstaan vergeleken met niet-leiders die er pas om half acht uitkomen.
Het weetje van maandag nalezen: Bezuinigen op ziekenhuisonderzoekjes
Zijn meest recente boek is: Gezond
Volg Ivan Wolffers op Twitter

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.