305
1

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Bepaalt een gen het geluk van vrouwen?

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: hebben vrouwen een genetische aanleg voor geluk?

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Amerikaanse onderzoekers hebben een genetische factor gevonden die verband 

houdt met geluk. Bij vrouwen heeft het gen wel invloed, maar bij mannen niet. De onderzoekers vragen zich af of het daardoor komt dat vrouwen over het algemeen gelukkiger zijn dan mannen. 

Het gaat om het gen dat verantwoordelijk is voor monoamino oxidase A (MAOA). Die stof regelt een enzym dat weer verantwoordelijk is voor de afbraak van neurotransmitters (boodschapperstoffen in de hersenen) zoals serotonine en dopamine. Die worden op hun beurt weer in verband gebracht met stemmingen. In een groep van 193 vrouwen en 152 mannen die langdurig gevolgd worden in verband met een langlopend onderzoek naar geestelijke gezondheid bleek dat er een verband was tussen MAOA en geluk bij vrouwen, maar niet bij mannen.

Amerikaanse onderzoekers hebben een genetische factor gevonden die verband houdt met geluk. Bij vrouwen heeft het gen wel invloed, maar bij mannen niet. De onderzoekers vragen zich af of het daardoor komt dat vrouwen over het algemeen gelukkiger zijn dan mannen.

Hoera, een vrouwelijk geluksgen? Nee, zo simpel is het niet, want er zijn heel veel genen die mogelijk verband houden met geluksgevoel (dus ook die mannen laten glimlachen ondanks dat hun voetbalteam heeft verloren) en het zijn uitwendige omstandigheden die bepalen wat voor effecten de genen hebben. Het is als het maken van een ouderwetse foto. Het filmpje mag dan de potentie hebben om bij belichting iets te laten zien, maar er moet dus wel licht opvallen om een mooie of lelijke, een vrolijke of deprimerende foto te kunnen tonen. Waarom wel bij vrouwen en niet bij mannen? Dat zou aan testosteron liggen, het hormoon dat mannen tot mannen maakt.

De onderzoekers vermoeden dat testosteron het effect op gelukservaring bij mannen tegenwerkt. Wie is dan Guus Geluk? Waarschijnlijk een eend zonder testosteron met veel MAOA, in wiens leven er nooit iets gebeurt. In de echte wereld gaat het echter om oorlog en scheiding, ontslag en kanker, noodlot en weerbaarheid. Onze genen bepalen het niet, maar bieden wel het biologische mechanisme er iets van te maken.

Het weetje van dinsdag nalezen: Stemmen met je neus

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reactie