Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Beschadigt een echtscheiding jonge kinderen?

  •  
26-04-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
RTEmagicC_gezond_150_215.jpg
De onderzoekers gebruikten de gegevens van 13.000 zevenjarige Britse kinderen
Hoe schadelijk is een scheiding voor de kinderen? In een tijd dat 1 op de 4 huwelijken eindigt in een scheiding is de vraag of dat schade oplevert voor de kinderen relevant.
Er is een leger onderzoekertjes met dat onderwerp bezig. Er zijn vol op vragen waar we een antwoord op zouden willen hebben. Niet dat het uit zal maken, want als mensen willen scheiden zullen ze zich weinig van de uitkomsten van onderzoeken aantrekken. Maar toch ben ik – en vele anderen met me – nieuwsgierig hoe het zit.
Bijvoorbeeld de vraag of in een moeilijk huwelijk de kinderen niet beter af zijn als de ouders scheiden. Of de vraag of ruzie rondom de scheiding tussen ouders schadelijker is voor de kinderen dan wanneer het in harmonie gebeurt. Met alleen maar één ouder wonen maakt dat kinderen ongelukkig? En ook willen we weten of de stiefouder waarmee een kind te maken krijgt als de vader of moeder na de scheiding opnieuw aan een relatie begint een gunstige of ongunstige invloed heeft. Over dat laatste gaat een onderzoek dat deze week op een congres gepresenteerd werd
De onderzoekers gebruikten de gegevens van 13.000 zevenjarige Britse kinderen. Er bleek geen duidelijk verschil in geluk tussen de kinderen die nog bij hun natuurlijke ouders woonden, die met slechts één ouder woonden of die met een natuurlijke ouder plus een stiefouder leefden. Maakt dus niets uit volgens de computer. Overigens zei 36 procent van de kinderen zich altijd gelukkig te voelen en 64 procent van de kinderen zei dat ze zich soms of nooit gelukkig voelden.
Als het dan niet kwam doordat ze met een nieuwe papa of mama moesten dealen, wat bepaalt dan wel of kinderen van 7 gelukkig zijn? Pesten op school is een heel belangrijke factor. Trouwens ook het besef dat ze zelf vreselijk tegen anderen zijn bepaalt hun geluksniveau. En de samenstelling van het gezin mag dan niets betekenen, maar de kwaliteit van de relatie met de ouders was dat wel. Een ouder die bij het minste of geringste boos wordt is erg bepalend voor een laag geluksgevoel bij kinderen.
Verrassend is het misschien niet, maar is zo’n onderzoek nu betrouwbaar? Je hoeft niet eens iets gestudeerd te hebben om te realiseren dat er niet zo simpel onderzoek naar kan worden gedaan, want er zijn zoveel extra factoren die hier ook nog een rol bij spelen.
Alles wat uit zo’n onderzoek komt kan onmiddellijk aan stukjes worden gescheurd door de hongerige honden die klaar zitten om niet te geloven wat uit dat onderzoek zou moeten blijken. Maar dat laatste laat altijd een naïeve houding ten aanzien van onderzoek zien. Dat zijn mensen die graag in een ‘echte’ waarheid willen geloven, terwijl onderzoekers vooral bezig zijn om te proberen een beschrijving van de realiteit te geven die ons verder helpt bij het denken over iets.
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag:  klik hier voor een overzicht

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.