3.096
232

redacteur

Samira Ahli (Amsterdam, 1980) is redacteur. Ze studeerde journalistiek aan de Hogeschool Utrecht, werkte bij verschillende mediabedrijven en maakte de documentaires Ghetto Girls (2006) en Vrouw vs Geweld (2004)

‘Beschamend’

We weten nu hoe onze premier over mensen met twee nationaliteiten denkt. Sommige nationaliteiten kunnen zijn automatische goedkeuring wegdragen en andere niet. En, hoe u het ook wendt of keert, meneer Rutte, dat is discriminatie

“Beschamend”, was het woord dat PvdA-Tweede Kamerlid Nebahat Albayrak gebruikte om het betoog van minister-president Mark Rutte te omschrijven. En ook ik voelde die plaatsvervangende schaamte tot in het diepst van mijn ziel (waar die ook moge zetelen). Het hebben van de Turkse nationaliteit naast de Nederlandse is voor onze premier voldoende om iemands loyaliteit aan dit land in twijfel te trekken.

In zijn regeringsverklaring repte de premier er met geen woord over, de dubbele nationaliteit. Dat was wel grappig, om een aantal redenen. In 2007 vond Rutte nog dat het eigenlijk niet kon, een staatssecretaris met twee nationaliteiten, hij maakte er zelfs een beetje heisa over. Nu zit er in zijn eigen kabinet een staatssecretaris met twee nationaliteiten. Gedoogpartner PVV kondigde aan in het debat te zullen vragen of mevrouw alstublieft haar Zweedse nationaliteit wilde opgeven. Bovendien zit in zijn eigen fractie een Kamerlid met twee paspoorten. Maar dit alles was voor Rutte niet genoeg reden om het in de regeringsverklaring op te nemen. Grappig.

Gelukkig kwam het onderwerp in het debat daarna uitgebreid aan bod. Ik zeg gelukkig, omdat we nu precies weten hoe onze premier over mensen met twee nationaliteiten denkt. Sommige nationaliteiten kunnen zijn automatische goedkeuring wegdragen en andere niet. En, hoe u het ook wendt of keert, meneer Rutte, dat is discriminatie. U beoordeelt iemand namelijk niet als eerste op zijn merites, maar op zijn afkomst.

Mensen met een Turks paspoort worden door de premier meer gewantrouwd dan mensen met een Zweeds paspoort. Het argument dat hij hiervoor aanvoert, namelijk dat Turkije zijn onderdanen in het buitenland probeert te beïnvloeden, is een grove belediging aan het adres van Nebahat Albayrak en alle anderen die deze nationaliteit naast hun Nederlandse hebben.

Het is de walgelijke suggestie dat deze mensen niet voor zichzelf kunnen of willen denken. Een verdachtmaking die de gemiddelde buurtracist niet zou misstaan. Turken zijn gewoon verdacht, omdat het nou eenmaal Turken zijn. In vind het eng dat de minister-president van dit land zo denkt.

Het is het ultieme excuus voor andere mensen om ook zo te denken. Het spreekwoordelijke hellende vlak doemt voor mij op. Marokkanen zijn verdacht, omdat Marokko invloed op hen wil blijven uitoefenen, Surinamers zijn verdacht, omdat daar een drugsdealer aan de macht is, Somaliërs zijn verdacht, omdat daar meisjes worden besneden. Je bent verdacht, voordat er ook maar een enkele aanwijzing voor is.

Als zelfs een zeer respectabele positie als staatssecretaris je nog niet kan vrijwaren van dit soort verdachtmakingen, wat dan wel? Wat moet je in dit land doen om niet verdacht te zijn? Je tweede nationaliteit opgeven, zult u misschien roepen. Maar dat is dus niet waar. Wat je moet ‘doen’, is niet Turks of Marokkaans zijn, dat is gebleken uit het misselijkmakende betoog van ‘onze’ nieuwe premier.

Geef een reactie

Laatste reacties (232)