Laatste update 25 september 2018, 00:05
2.593
7

Oprichter House of Animals en Animals Today

Karen Soeters is hoofdredacteur van animalstoday.nl en werd in augustus 2007 benoemd tot directeur van de Nicolaas G. Pierson Foundation, het wetenschappelijk bureau van de Partij voor de Dieren. Zij was projectleider van de veelbesproken klimaatfilm ‘Meat the Truth’, verantwoordelijk voor daarop volgende documentaire ‘Sea the Truth’ en een van de makers van een visueel document over onverdoofd ritueel slachten.
Naast deze activiteiten is ze werkzaam als docent mediapsychologie aan de Hogeschool van Amsterdam bij het Instituut voor Media en informatiemanagement en is Karen bestuurslid bij de Nederlandse Vegetariërsbond en bij Bont voor Dieren.
Tijdens haar studie communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam heeft ze naast beleidsstudies en publieksstudies ook recht en politicologie als verdieping gevolgd. Karen Soeters volgt de problematiek met betrekking tot dierenwelzijn en milieu al zo lang als zij zich kan herinneren. Na haar studie is Soeters werkzaam geweest als onderzoeker voor onder andere een internationaal onderzoeksbureau in New York. Daarnaast is ze als consultant voor verschillende organisaties actief geweest.

Beschuit met gitzwarte muisjes voor orka Morgan

'Laten we afspreken dat we met zijn allen nooit meer naar het dolfinarium gaan'

Altijd als je denkt ‘het kan niet meer veel erger worden voor een dier’ dan weten wij mensen keer op keer te bewijzen daar wel toe in staat te zijn. Dat geldt ook voor orka Morgan. Wat een zwarte dag in het toch al gitzwarte dossier van dit arme dier.

Een van de orka’s in Loro Parque, cc-foto: Jose M. Rus

Zaterdag is ze namelijk in Loro Parque op Tenerife bevallen van een kalfje. Weer een dier wat zijn of haar leven moet slijten in totale misère. Ik vind de vergelijking van een mens levenslang opsluiten in een badkuip treffend. En dan uitleggen dat dit absoluut een passende huisvesting is voor deze soort want we geven af en toe een badeend om mee te spelen en ze krijgt drie keer per dag eten. Prima toch?

Niet dus.

Om deze blijde verwachting tot stand te brengen is Morgan aangerand en verkracht, ik kan het niet anders benoemen. Wanneer ze, opgesloten wordt met een volwassen (vaak) gefrustreerde agressieve bull, kan zij niet aan hem ontkomen. Dat dit er niet zachtzinnig aan toe gaat en al jaren aan de gang is moet uitputtend zijn voor de jonge Morgan, waarvan de littekens op haar lijf de strijd weergeven. In een natuurlijke situatie worden de jonge vrouwtjes beschermd door moeder, zussen, oma en tantes tegen hitsige mannetjes. Ongeveer vanaf het 9e levensjaar kan de ovulatie op gang komen en zij planten zich voort vanaf hun 14e. Morgan, inmiddels 11 jaar en een andere orkasoort dan de 5 in Loro Parque, heeft niemand die haar kon beschermen tegen deze aanrandingen van gefrustreerde hitsige mannetjes!

En laten we bovenal voorop stellen dat er nooit gefokt had mogen worden met Morgan:

Het is in Nederland wettelijk bepaald dat de uit het wild afkomstige orka niet voor fokdoeleinden gebruikt mag worden, officieel bevestigd door RVO Nederland, maar desondanks genegeerd door Loro Parque. Uit het oog uit het hart. En in het hart heeft Morgan bij het ministerie destijds onder leiding van Henk Bleker, het Dolfinarium in Harderwijk en wat zogenaamde experts nooit gezeten. Een ieder met een beetje gevoel voor dierenwelzijn had deze beslissing nooit kunnen nemen.

De manier waarop het zeepark op Tenerife hier over schrijft op de website irriteert mij ook mateloos:

“Zowel moeder als kalf maakt het goed. We weten nog niet welk geslacht het kalfje heeft, maar het belangrijkste is nu dat het met beide dieren goed gaat. Het kalfje zwom al snel naast Morgan.”

Natuurlijk gaat het niet goed. Het gaat namelijk al heel lang niet goed met Morgan. En natuurlijk zwemt het kalfje naast haar. Waar moet het arme dier anders naar toe. De rest van haar familie in de open zee?

Als je dan bedenkt dat op 7 november van het vorige jaar Sea World aankondigde hun 6 zogenaamde ‘lease orka’s’ te verkopen aan Loro Parque. En dat Loro Parque’s ‘Orca Ocean’ gebouwd is voor het houden van 4 orka’s (natuurlijk al volstrekt onaanvaardbaar) en waar inmiddels 6 orka’s gehouden worden en waar deze 6 dieren dus waarschijnlijk ook bij zijn gekomen. En je dan realiseert dat er eerder 3 jongen geboren werden die allen zijn verstoten door hun moeder. Twee van deze kalfjes hebben het niet hebben overleeft. Waar zijn we dan met zijn allen in vredesnaam mee bezig?

Arme Morgan en haar kalf. Alles draait om geld.

Laten we afspreken dat we met zijn allen nooit meer naar het dolfinarium gaan. Niet in Nederland en niet ergens anders op deze planeet. En laten we afspreken zoveel mogelijk mensen te vertellen over het intense leed dat je in stand houdt door naar dit soort horrorpretparken te gaan. Want dat zijn het: horrorpretparken.

Uiteindelijk als er geen geld meer te verdienen valt stopt het.

En laten we de organisaties die strijden tegen dit leed in het algemeen en strijden voor de vrijlating van Morgan steunen. Nog liever sterven in vrijheid dan een lang lijdensweg in gevangenschap.

Hebben we een deal?

Geef een reactie

Laatste reacties (7)