1.629
26

Tweede Kamerlid SP

Jasper van Dijk (1971) is Tweede Kamerlid voor SP. Hij is politicoloog en was docent en daarna fractiemedewerker in Tweede Kamer en Europees Parlement. In 2006 was hij raadslid in Amsterdam. In de Kamer is hij woordvoerder hoger onderwijs, cultuur, media en defensie.

Beste Job

Onderwerp: verzoek

Hoe kan het dat rechtse partijen elkaar altijd zo makkelijk weten te vinden, terwijl linkse partijen daar zoveel meer moeite mee hebben?

We weten allemaal dat CDA en VVD graag met elkaar willen regeren. Het gesteggel over de hypotheekrenteaftrek is leuk voor de bühne, feitelijk zijn zij al met elkaar in ondertrouw. Waarom doen we niet hetzelfde op links? Waarom zeggen we niet tegen de kiezer dat we elkaars natuurlijke bondgenoot zijn?

Neem bijvoorbeeld de zorg. Linkse partijen verkiezen goede en toegankelijke zorg boven bureaucratie en marktwerking. Rechtse partijen zien de zorg veeleer als een markt met concurrentie en prijsvechters. Wij vinden dat een slechte zaak omdat de zorg geen markt is, maar een publieke voorziening.

Kijk eens naar de Joint Strike Fighter, het geldverslindende gevechtsvliegtuig. CDA en VVD willen maar al te graag tot aankoop overgaan, omdat ze graag vriendjes willen zijn met de Verenigde Staten. Wij zien in dat nieuwe straaljagers niet nodig zijn. We kunnen ons geld wel beter besteden.

Of neem de bestrijding van discriminatie. Het CDA houdt graag vast aan de zogenaamde vrijheid van onderwijs, waardoor scholen homoseksuele leraren mogen weigeren. Wij zien dat als een achterhaalde praktijk. Scholen moeten openstaan voor alle leerlingen en leraren, ongeacht hun  seksuele voorkeur. De PvdA mocht dit in de afgelopen kabinetsperiode niet hardop zeggen van Balkenende. Opnieuw een punt waar je beter af bent met de SP.

En dan is er ons uitgangspunt over een eerlijke verdeling van de lasten. VVD en CDA laten de lagere inkomens bloeden met hun harde bezuinigingsplannen. Wij vragen een bijdrage van de hogere inkomens, omdat dat logisch is. We gaan de lage inkomens niet uitknijpen zoals de VVD wil doen. Bovendien kwam de crisis van rechts. De oplossing vind je dus aan de linkerkant.

Er zijn nog veel meer zaken die je beter met links kunt realiseren dan met rechts. Denk aan het milieu, de sociale zekerheid, de veiligheid en niet te vergeten de integratie. Wij staan allebei voor een maatschappij waarin het gaat om je toekomst in plaats van je afkomst. Het wegzetten van moslims of een onmenselijke aanpak van asielzoekers is er bij ons niet bij.

Kortom, een coalitie met PvdA en links ligt veel meer voor de hand dan een coalitie met PvdA en rechts. Laten we de mensen vertellen dat er een serieus alternatief bestaat. Laten we daarom kiezen voor sociaal en menselijk, in plaats van asociaal en neoliberaal.

In afwachting van je reactie,

Jasper van Dijk

SP-Kamerlid

Geef een reactie

Laatste reacties (26)