3.641
53

Praktische progressieve idealist met een realistisch randje. In het verleden heb ik voor de PvdA Tweede Kamerfractie gewerkt op de thema’s milieu, energie en OV. Mateloos geïnteresseerd in politieke vraagstukken

Beste linkse, progressieve medeburger: u rest nog één optie

Progressieve linkse partijen zijn altijd tot een tragisch lot veroordeeld. Ze moeten óf hun gelijk bepleiten vanaf de zijlijn, óf meedoen met rechts Nederland

U heeft het niet makkelijk, u weet wat belangrijk is voor het land en u weet dat u gelijk heeft. U laat uw gelijk ook vaak horen, maar u krijgt het vaak niet. Dat komt omdat u niet zo goed kunt tellen, iets waar uw conservatieve medeburger u overigens altijd fijntjes aan herinnert. Want hoewel u zelf in uw espressobar nooit zo’n rechts type tegenkomt, zijn er in ons landje altijd net wat meer van dan van uw eigen soort.

Progressieve linkse partijen zijn dus altijd tot een tragisch lot veroordeeld. Ze moeten óf hun gelijk bepleiten vanaf de zijlijn, óf meedoen en dus samenwerken met rechts Nederland. En dat, beste linkse medeburger vindt u doorgaans erg lastig.

Foto: Ron Meyer/Twitter

Zo is de SP al sinds haar oprichting bezig met de vraag of ze niet mee doen omdat ze hun principes niet los kunnen laten of vanwege hun onwrikbare principes gewoon niet mee mógen doen.

GroenLinks wil heel graag meedoen maar de enige keer dat ze echt verantwoordelijkheid namen liep het licht desastreus af. Momenteel worden nog op enkele plekken in het land, met milieuvriendelijke latex, de laatste bloedspetters van de interne strijd verwijderd.

En dan de PvdA, ach de PvdA, nooit te beroerd om verantwoordelijkheid te nemen om vervolgens immer afgestraft te worden door u. Rechts Nederland hoeft doorgaans weinig te doen, de eigen partijleden gesteund door alle progressieve columnisten, briefschrijvers en twitteraars breken de partij vakkundig af.

Progressieve medeburger, zo komen we er natuurlijk niet. Er resten ons twee mogelijkheden.

Om te beginnen met de makkelijkste, u moet uw rechtse medeburger overtuigen. Probleem is natuurlijk waar vind je die? Als u niet zo’n rechtse oom heeft of zo’n conservatieve collega dan een kleine tip. Kijk op een willekeurig tankstation tijdens het inpluggen van uw hybride even goed rond, de man die zonder enige wroeging zijn tank volgooit is uw doelwit. Stap op hem af en overtuig hem van uw standpunten, u heeft immers het gelijk aan uw zijde. Het zou echter kunnen zijn dat u er tot uw verbazing achter komt dat deze man net zo hard als u vasthoudt aan voor u volstrekt onbegrijpelijke principes en standpunten.

Dan rest u nog maar één optie.
De moeilijkste optie.

U bedenkt op welk standpunt uw partij een compromis mag sluiten. U leest het goed, u hoeft niet te bedenken welk standpunt onwrikbaar moet zijn en blijven. Dat lukt u doorgaans erg goed. Bedenk gewoon één principe waarop een klein beetje tegemoet gekomen mag worden aan de man bij het benzinestation.

Nog één ding, niet meer op terugkomen. Als u later spijt hebt, hou het voor u. En als u dat echt niet lukt, loop dan even leeg bij uw progressieve vrienden. Die zullen u begripvol aanhoren.

Wilt u echter één ding niet doen? In het openbaar uw partij afkraken. Het helpt niet, alleen de rechtse man zal er om grinniken.

Dank u wel.

Geef een reactie

Laatste reacties (53)