1.120
10

Tweede Kamerlid PvdA

Lea Bouwmeester (1979) zit sinds 2006 voor de PvdA in de Tweede Kamer. Voor die tijd was ze actief als gemeenteraadslid en vice-fractievoorzitter in Almere. Verder werkte ze onder andere als sociaal raadsvrouw in Amsterdam en Amersfoort en als beleidsmedewerker bij het bureau discriminatiezaken in Amersfoort.

Beste medicijn voor laagste prijs

Huisartsen schrijven vaak, tegenstrijdig met de plannen voor kostenbesparing in de zorg, te dure medicijnen voor

Om de zorgkosten te laten dalen moet verspilling worden voorkomen. Zoals verspilling van medicijnen door verkeerd gebruik, maar ook verspilling door geneesmiddelen die te duur zijn. Nu blijkt uit onderzoek van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) dat huisartsen vaak te dure medicijnen voorschrijven. Dit druist in tegen de plannen voor kostenbesparingen in de zorg, die de Partij van de Arbeid wil realiseren.

De PvdA heeft altijd gestreden voor preferentiebeleid. Dit betekent dat alleen het goedkoopste medicijnen wordt vergoed, indien het dezelfde werking heeft als het duurdere alternatief. We doen hierbij geen concessies aan de kwaliteit van het geneesmiddel. Dit moet overigens ook gaan gelden voor hulpmiddelen.

Uit het IVM-onderzoek blijkt ook dat huisartsen medicijnen doelmatiger kunnen voorschrijven. Zo blijkt bijvoorbeeld dat huisartsen die ook apotheek houden, minder doelmatig voorschrijven dan huisartsen die geen belang hebben in een apotheek. Ook werken zij minder volgens de richtlijnen. Daarnaast worden merkmiddelen vaker voorgeschreven, omdat daar nu eenmaal meer aan te verdienen valt. Dat ondermijnt het preferentiebeleid en drijft de zorgkosten onnodig op.

Een andere manier om de prijs van geneesmiddelen te laten dalen is aanscherping van de Wet Geneesmiddelen Prijzen, naar het Noorse systeem. Daarbij moet er opnieuw gekeken worden naar de prijslimieten van geneesmiddelen, die op dit moment te hoog zijn vastgesteld. Deze maatregelen, in combinatie met een transparanter systeem, moeten ervoor zorgen dat mensen het beste medicijn krijgen voor de laagste prijs. Daarmee houden we de zorgkosten in de hand.

Ik dring er dan ook bij de minister op aan werk te maken van kostenbesparingen in de zorg.

Lees ook op Joop: ZEMBLA: Ellende op recept

Lees de vragen van Lea Bouwmeester aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hier

Geef een reactie

Laatste reacties (10)