Laatste update 21:32
1.362
41

Scholier

17-jarige havist die zich veel bezigt met politiek, recht en maatschappij. Actief lid van D66 en Biseksueel.

Beste meneer Blokhuis, de volksgezondheid ontstijgt het partijbelang

Het verplicht opleggen van deelname aan het Rijksvaccinatieprogramma is geen betutteling

De ChristenUnie liet afgelopen dagen weten dat het niet instaat voor een vaccinatieplicht, maar voor het overtuigen van ‘niet-vaccinerende’ ouders via consultatiebureaus met de jeugdgezondheidszorg om hun kind alsnog te laten vaccineren. Blokhuis bevestigde daarbij ook nog dat “vrijwilligheid het uitgangspunt blijft” en “dat ouders uiteindelijk zelf kiezen of ze hen kinderen laten deelnemen aan het Rijksvaccinatieprogramma.”

Biblebelt
Hiermee lijkt op het eerste oog niet veel te gaan veranderen. Veel ouders zullen zeer waarschijnlijk niet eens op het gesprek komen opdagen. Nog niet gesproken over de volle overtuigingskracht die met deze anti-vaccinatie groepen begaan is. Het is duidelijk dat de ChristenUnie met een brok in de keel staat, nu het overwegend zou moet beslissen tegen de wensen van velen onder hun achterban op de Biblebelt in te gaan.

Maar, beste meneer Blokhuis, we hebben het hier niet over het belang van een groepje religieuzen dat vrijwillig voor kinderen zou moeten kunnen bepalen tot deelname aan het Rijksvaccinatieprogramma. We praten hier over de volksgezondheid en de keuze die gemaakt wordt met alle gevolgen voor het leven van een kind. En de grens van vrijwilligheid ligt daarom ook helemaal niet bij wat ouders wel of niet willen. De grens ligt bij landsbelang. Het gaat hier niet om een vrijwillig te maken keuze die valt onder de vrijheid van het individu. Men spreekt hier over de volksgezondheid. Kinderen worden slachtoffer van de overtuigingen van de (religieuze) ouders, die religie boven de wetenschap stellen en van epidemieën veroorzaakt door niet-vaccinerende ouders, met de gedachte dat God het beste met de natuurlijke biologische gezondheid voor zal hebben.

Feitelijke wetenschap
We lijken te luisteren naar een groep ouders die geloven dat je van vaccinaties autisme krijgt en dat er liters kwik inzitten, maar de feitelijke wetenschap die dat fundamenteel ontkracht te negeren. En zo maken we over de ruggen van jonge kinderen beslissingen, met alle gevolgen van dien voor hun toekomst. Dit terwijl politiek juist bedreven moet worden met behulp van feiten en wetenschap en niet door de anti-vaccinatie-industrie die ouder en kind bang probeert te maken.

U moet begrijpen, meneer Blokhuis, dat het verplicht opleggen van deelname aan het Rijksvaccinatieprogramma geen betutteling is. Het is ook geen paternalisme of het wegnemen van de vrijheid van het individu, noch heeft het impliciet te maken met het schenden van vrijheid van godsdienst. We praten hier over een groot probleem dat een gevaar vormt voor de volksgezondheid. En dat, beste meneer Blokhuis, staat ver boven partijbelang en moet ook vooral ver boven de religieuze belangen van uw Bible Belt-achterban geheven worden.

Geef een reactie

Laatste reacties (41)