1.281
36

Econoom, bestuurskundige en psycholoog

Wimar Bolhuis (1986) is econoom, bestuurskundige en sociaal psycholoog. Kandidaat-raadslid voor de PvdA Den Haag.

Bestraf criminaliteit, niet de godsdienst

 Het zou pijn doen als we in Den Haag inwoners negatiever gaan behandelen enkel omdat ze een bepaald geloof hebben

De PVV lijkt 19 maart de grootste partij in Den Haag te worden. De PvdA en de VVD krijgen straf voor het nemen van verantwoordelijkheid in de grootste economische crisis in 80 jaar. Logisch een tijd van impopulaire verhalen: stijgende werkloosheid, lastenverzwaringen en bezuinigingen. Niet gemakkelijk, maar wel de taak van serieuze politici.

Gelukkig is er licht aan het einde van de tunnel; het CPB voorspelt snel economisch herstel en banengroei. Toch roepen oppositiepartijen – de PVV vooraan – op tot protest- en onderbuikstemmen. Men zou ook waardering kunnen uitspreken voor het nemen van bestuurlijke verantwoordelijkheid in een moeilijke economische tijd.

En tja, naar welke Den Haag gaan die protest- en onderbuikstemmen ons nu brengen? Naast dat het belangrijk is dat politici in moeilijke tijden hun verantwoordelijkheid nemen en in verkiezingsprogramma’s oplossingen voorstellen voor maatschappelijke problemen, waardeert de PvdA een respectvolle omgang met mensen. Gewoon omdat ze mens zijn. Maar in onze stad doet een partij mee die gewoon voorstelt moslims en de islam negatiever te behandelen dan andere (geloofs)-overtuigingen, en die partij lijkt nu de grootste partij te worden. Het PVV-programma wil een verbod op het dragen van hoofddoekjes, maar niet op keppeltjes, orthodox-christelijke baretten of petjes; een sluiting van islamitische scholen, maar niet van scholen op een christelijke of andere levensovertuiging; en een volledige stop op het bouwen van moskeeën, maar niet op kerken of synagogen. Deze PVV-voorstellen bestraffen geen criminaliteit, maar een godsdienst.

Terwijl veel Hagenezen zeggen PVV te gaan stemmen omdat ze een einde willen aan criminaliteit, profiteurgedrag en overlast. Terecht. Want hoewel de veiligheid in de stad toeneemt, zijn er nog genoeg problemen. Hangjongeren die meisjes bespugen, drugsdealers die straten verpauperen en uitkeringsontvangers die zich te weinig inzetten voor de taal of werk. De oplossing van de PvdA: aanspreken en aanpakken. Iedere Haagse inwoner moet normaal doen en hard werken, zoals het hoort. Anders volgt een bestraffing door de politie of sociale dienst. Maar het zou pijn doen als we in Den Haag inwoners negatiever gaan behandelen enkel omdat ze een bepaald geloof hebben. Dat protest- en onderbuikstemmen de gelijke waardigheid van mensen en hun godsdienstvrijheid opzijschuiven, terwijl het straffen van moslims en de islam de criminaliteit, profiteurgedrag en overlast nooit gaat oplossen. Dat is een doodlopende weg naar een heel vervelend Den Haag.

Veel Hagenezen zijn het hiermee eens, vertellen zij. Criminaliteit moet aangepakt worden. Veel Hagenezen zijn onbekend met de PVV-voorstellen die godsdienst bestraffen onder het mom ‘minder islam en meer veiligheid’. De stad moet veilig zijn voor de vele inwoners die zich een slag in de rondte werken voor hun kinderen en ouders. De PvdA bestraft daarom criminaliteit, profiteurgedrag en overlast, maar nooit een godsdienst. Dat is een humanistische grens waard te verdedigen.

Geef een reactie

Laatste reacties (36)