1.987
5

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Betekenisvol leven is het beste stressmedicijn

Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers: vandaag over Eudaïmonisch welzijn

Niet alle geluk is hetzelfde en dat schijnt ons lichaam door te hebben. Vanmorgen toen ik mijn dagelijks gezondheidsnieuwtje schreef, stootte ik op een veld van onderzoek waarmee ik helemaal niet vertrouwd was. Ik wist wel dat chronische stress ons lichaam sloopt omdat het zorgt voor verandering van genexpressie (en dus voor verandering zorgt die eigenschappen in ons lichaam activeert) waarbij een chronische low-level infectie ontstaat. Maar ik wist niet dat geluk een tegenovergesteld effect heeft. Het werkt echter niet bij alle soorten geluk.

Filosofen maakten al onderscheid tussen hedonistisch geluk en eudaïmonisch geluk. Het eerste komt voort uit aangename ervaringen (lekker gegeten, goed wijntje, leuke schoenen gekocht). Het tweede soort geluk ontstaat als je je bij andere mensen betrokken voelt en als je aan iets dat echt betekenis heeft werkt. Ik durf het bijna niet op te schrijven: een hoger doel. Dat is een begrip dat anno 2013 in de meeste huishoudens tot lachsalvo’s leidt. “Als je toch aan je hogere doel gaat werken schat, brengt dan meteen nog een pilsje voor mij mee uit de ijskast.”

Stressgenen
Laten we over de schouders van de onderzoekers meekijken naar wat er gebeurde met de genetische expressie op het gebied van stress onder invloed van geluk. Eudaïmonisch welzijn ging gepaard met aanzienlijke vermindering van de vervelende expressie van stressgenen. Hedonistisch welzijn ging juist gepaard met toename.

Wat een ontdekking! Dit wil niemand weten natuurlijk. Onze consumptiemaatschappij (zeg dus maar onze hele economie) is gebaseerd op kortstondig genot. En als het voorbij is, dan koop je iets nieuws. Dit soort kennis ontregelt ons bestaan. Halleluja. Gelukkig herkent mijn spellingscorrectie niet eens het woord eudaïmonisch, dus het merendeel van de mensen kan gerust verder met wat ze al doen. En alle anderen? Gewoon doorgaan met wat je al deed en zorgen dat je een betekenisvol leven leidt, niet gevoed door lege calorieën. Je lichaamscellen weten dat het goed voor je is.

 

 

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: Mannen en bliksem; een dodelijke aantrekking?

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek

 

 

 

 


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (5)