2.587
10

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Beter een mooie dan een knappe kop?

De beste investering voor je leven is niet nog meer opleiding, maar een bezoek aan de plastisch chirurg

De vraag of schoonheid een voordeel in het leven is kan volgens een veelheid aan onderzoekers met ja beantwoord worden, hoewel je natuurlijk met een hoop jaloezie te maken zult krijgen als je mooi bent en daar mee moet leren leven.

Zowel mannen als vrouwen hechten veel waarde aan schoonheid ook al moeten we natuurlijk met zijn allen steeds politiek correct doen en af en toe zeggen dat het om clichés gaat. Maar ja, de werkelijkheid is vaak een cliché: bomen zijn meestal groen behalve in de winter en als ze in bloei staan. Dus tekenen kinderen een boomstam met daarom een groene pluk watten. Kijk een boom! Zo weten we ook zonder het te beseffen heel goed wat schoonheid is.

Er is een veelheid aan onderzoek waaruit de voordelen van schoonheid blijkt. Moeders geven de kinderen die er het leukst uitzien de meeste aandacht. Leerkrachten trekken de aantrekkelijke kinderen wat voor en vinden ze slimmer. Als je volwassen bent krijg je als je knapper bent meer betaald, je krijgt ook leuker werk, maakt ook kennis met knappere mensen en gaat daarmee uit. In de VS blijken jury´s knappere mensen ook vaker te geloven en een lichtere straf te geven.

En wat is dan schoonheid? Onderzoek laat zien dat we in minder dan een fractie van een seconde schoonheid herkennen. Hoe ziet dat eruit? Daar hoeven we ook niet erg filosofisch over te doen. Schoonheid is een marker voor goede genen, voor gezondheid. Symmetrie is erg bepalend voor ons oordeel over schoonheid. Het zandlopermodel van het vrouwenlichaam is bovendien het summum van schoonheid voor mannen. Stevige kaken, een lage stem, brede schouders bij een man bepalen wat vrouwen van hen vinden. De belofte van vruchtbaarheid bij vrouwen en van macht en bescherming van mannen, leiden de evolutionaire dans. Hij of zij mag dan in latere instantie ook erg sympathiek blijken te zijn, goed kunnen tekenen, en lief voor de medemens zijn, daar gaat het in de evolutie veel minder om. De eerste indruk die zo bepalend is gaat om oeroude impulsen.

Nu blijkt ook nog eens dat je de voordelen van schoonheid kunt uitdrukken in economische termen. Ik weet dat dankzij een leuk artikel in the Atlantic. Aantrekkelijke CEO´s zorgen voor een hogere waardering van hun bedrijf op de beurs. Ze moeten daarvoor een rond gezicht hebben. Langere mensen zijn rijker. Als je er knapper uit ziet dan 67 procent van je leeftijdgenoten betekent het gerekend naar een heel leven 220.000 Euro meer inkomen. Heb je blond haar in de VS dan hoef je een jaar minder naar school om het zelfde als andere vrouwen te verdienen. En mocht je blank zijn en obees dan ga je een beroerde tijd tegemoet, want de westerse samenleving oordeelt keihard over je. Niet alleen wordt het als onaantrekkelijk beschouwd, maar ten onrechte beschuldigen ze je ook nog van gebrek aan wilskracht.

Als je het artikel goed tot je door laat dringen besef je dat de beste investering voor je leven niet nog meer opleiding is, maar een bezoek aan de plastisch chirurg en dat geldt voor zowel mannen als vrouwen. “Dokter kunt u me een rond symmetrisch gezicht geven? En doe meteen even een maagverkleining.”


Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (10)