Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Betrokken burgers maken de maatschappij, niet tradities

  •  
28-08-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
110 keer bekeken
  •  
15465779224_ef26a55c57_z

© cc-foto: 4 en 5 mei Amsterdam

Die maatschappij kan alleen bestaan als echt iedereen erbij hoort. Radicale inclusiviteit is een basisvoorwaarde voor gemeenschapszin. Gelijke betrokkenheid kunnen we pas verwachten als iedereen dezelfde rechten heeft
Toen bekend werd dat het nieuwe kabinet kinderen verplicht les wil geven over het Wilhelmus stond progressief Nederland terecht op haar achterste benen. Niet tradities zijn het bindweefsel van de maatschappij, zoals het CDA in haar verkiezingsprogramma stelt, maar betrokken burgers. Wil je een goed functionerende maatschappij dichterbij brengen zou je dus moeten investeren in gemeenschapszin en actief burgerschap. Dit ontstaat niet door kinderen met een wapperende vlag op de achtergrond een liedje te laten zingen en ook niet door ze les te geven over de “tekst, betekenis en melodie” van het volkslied.
Over hoe we dit dan wel voor elkaar moeten krijgen bleef het helaas stil. Tegenover het uniforme door tradities verbonden Nederland van het rechts-christelijke kabinet Rutte-III zou een inclusieve visie op een diverse maatschappij moeten staan. In deze tijd van doorgeslagen vrijemarkt-fundamentalisme, doorgeslagen individualisme en polarisatie is een progressief verhaal over gemeenschapszin meer dan ooit nodig.
In het Nederland dat ik voor me zie halen we onze trots niet uit onze geschiedenis, waar genoeg op valt af te dingen, maar uit het heden. In dat Nederland doet iedereen ertoe, of ze nou couscous eten of haring, of ze meeblèren met Lil’ Kleine of liever het Wilhelmus zingen. We ervaren gemeenschapsgevoel op verschillende manieren en geven hier dus ook allemaal anders uiting aan. In dat Nederland zijn bewoners op hun eigen manier betrokken bij hun omgeving.
Die maatschappij kan alleen bestaan als echt iedereen erbij hoort. Radicale inclusiviteit is een basisvoorwaarde voor gemeenschapszin. Gelijke betrokkenheid kunnen we pas verwachten als iedereen dezelfde rechten heeft. Zou het geen mooie stap zijn vluchtelingen in onze maatschappij te betrekken door ze vanaf dag één lokaal stemrecht te geven?
Gemeenschapszin zullen we moeten bevorden op lokaal niveau. Bezuinigen op wijkzorg, buurthuizen, jongerencentra en speeltuinwerkers zullen moeten worden gestopt en zoveel mogelijk teruggedraaid. Al die betrokken Nederlanders die als vrijwilliger of professional actief zijn in hun omgeving dragen meer bij dan hun taakomschrijving doet vermoeden, ze zijn het bindweefsel van de buurt. Ook in het basisonderwijs zijn flinke investeringen nodig om de klassen te verkleinen en meer persoonlijke aandacht mogelijk te maken. Als leraren niet genoeg tijd hebben om de betrokkenheid te tonen die ze zo graag willen laten zien, hoe kunnen we dan verwachten dat kinderen betrokken burgers zullen worden? Daarnaast zullen we ons burgerschapsonderwijs moeten omvormen. Willen we betrokken burgers opleiden moeten we af van een eenzijdige focus op tradities en het verleden, maar de natuurlijke nieuwsgierigheid van kinderen aanmoedigen en ze juist kritisch leren nadenken over verschillende kanten aan de wereld.
Als laatste zullen we de nodige ruimte en middelen moeten geven aan nieuwe soorten gemeenschappen. In heel Nederland richten mensen coöperaties op om de lokale zorg, energie of voedselvoorziening vorm te geven. Consequent zie je dat gemeenten zich geen raad weten zodra deze gemeenschappen overheidstaken willen overnemen. Gemeenschappen van wisselende groepen betrokken bewoners staan te trappelen om een nieuwe rol in te nemen naast de klassieke drie-eenheid van de overheid, bedrijven en maatschappelijke organisaties, het is aan politici om naast ze te gaan staan.
Een diverse, betrokken en inclusieve maatschappij is mogelijk. Zij vraagt wel om moedige Nederlanders, burgers en politici, die haar dichterbij brengen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.