463
5

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Bevrijd je van je werk door je telefoon uit te zetten

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Met multitasken presteer je minder, maar voel je je beter

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Onderzoekers ontdekten dat als je echt bevrijd bent van je werk – dus niet in de buurt van de computer waar de e-mails elk moment binnen kunnen komen en zonder je BlackBerry of iPhone die elk moment af kan gaan – de spanning vermindert en dat je daardoor beter focust op je werk.

Computergebruikers kregen hartslag meters aangemeten en software legde vast hoe vaak deze mensen van scherm verwisselden. Mensen die e-mails lezen wisselen twee maal zo vaak van scherm en zijn voortdurend in een staat van verhoogde oplettendheid en dat zorgt dan weer voor een constant ‘actie’ hartslag. Mensen die vijf dagen lang geen e-mails hoefden te controleren waren meer ontspannen en hadden minder cortisol (stresshormoon) in het bloed en een natuurlijke steeds wisselende hartslag die op wisselende omstandigheden reageerde.

De vermindering van stress is te danken aan het feit dat ze niet hoeven te ‘multitasken’. De 24 uurs economie is schadelijk voor mensen en de werknemers bij Volkswagen moeten sinds kort van hun baas na vijf uur de smartphone uitzetten. Ze moeten ontspannen, dan gaan ze beter functioneren op hun werk. Je kunt nu eenmaal maar één ding tegelijkertijd. Daarom moet je ook niet telefoneren als je auto rijdt, en – zo bleek onlangs uit onderzoek – zelfs weten dat je elk moment in je auto gebeld kan worden bleek spanning op te voeren.

Anderzijds blijkt dat je door multitasken wel minder goed presteert, maar je wel beter voelt. Misschien geeft het een gevoel van macht en controle en heeft dat dan weer gunstige effecten op de gezondheid.


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (5)