Laatste update 18:06
2.036
15

Gemeenteraadslid PvdA Rotterdam

Kevin is geboren in Feijenoord, ex-gebiedscommissielid in Kralingen-Crooswijk en nu wonend in Charlois.

Bevrijdingsfeest moet geen economisch model zijn

Als samenleving betalen we dit feest en gaan we niet krampachtig lopen doen over gezinnen die een paar boterhammen meenemen

Dit pijnlijke verhaal moet mij van het hart:

Mijn opa kwam begin 1900 als Zeeuwse arbeider naar Rotterdam voor een betere toekomst. Hij werkte jarenlang als kelner en starte een eigen kroeg aan de Wolfshoek bij de Leuvehaven. Mijn vader (1931) groeide daar op en samen met zijn zus, mijn opa en mijn oma maakten ze het bombardement en de oorlog mee. Mijn opa liet mensen schuilen tijdens de bommen en de brand. Daarna moesten ze vijf jaar overleven. Zonder kroeg en op gesmokkelde bananen.

cc-foto: Marco Verch

Dinsdag las ik dat er boterhammen en zakjes worteltjes werden afgepakt van bezoekers aan het Bevrijdingsfestival in Rotterdam. Zonder pardon, het ging zo de kliko in. Dat heeft me ernstig aan het denken gezet. Waarom pak je dat af bij hét feest waarbij we onze vrijheid vieren, nadat we de oorlog en de honger herdenken op 4 mei?

Welke waarde hechten we als samenleving aan die vrijheid? Bevrijdingsdag is teruggebracht naar 1 vrije dag per 5 jaar. De reden? Anders moesten bedrijven 2 vrije dagen (Koningsdag) en Bevrijdingsdag kort achter elkaar geven. Boterhammen afpakken? “Ja dat doen we, omdat het festival ook geld kost en we moeten dat in de horeca daar terugverdienen”. Wat een gelul allemaal.

Ik wil dat we gewoon ieder jaar op 5 mei vrij zijn. Daarmee maken we tijd vrij om als samenleving stil te staan bij wat dat nu inhoudt en vieren we dat met z’n allen. Als samenleving betalen we dit feest en gaan we niet krampachtig lopen doen over gezinnen die een paar boterhammen meenemen. We zorgen dat de horeca bij de festiviteiten betaalbaar is en dat je niet verplicht minimaal 10 munten van € 2,85 per stuk hoeft af te nemen. Iedereen moet mee kunnen vieren, ongeacht je inkomen of achtergrond.

Mijn vader stierf in 1999 op 68-jarige leeftijd. Hij zou zich omdraaien in zijn graf als hij zou weten hoe we zelfs dit nationale feest in een economisch model hebben veranderd. Als volksvertegenwoordiger in de gemeenteraad zal ik in ieder geval samen met alle gelijkgezinde collega’s onze vrijheid en de viering ervan te vuur en te zwaard verdedigen. Uit naam van mijn familie, in naam van alle Rotterdammers en in naam van ónze gezamenlijke geschiedenis.

 

Geef een reactie

Laatste reacties (15)