3.724
56

voorzitter PvdA Heerlen

Joost Reinaerts (38) en is voorzitter van de PvdA Heerlen. Daarnaast was hij kandidaat Kamerlid namens de PvdA bij de laatste Tweede Kamer verkiezingen.

Bewoners van Huis Europa, verenigt u

Sinds Trump en ‘Brexit’ denken veel Europeanen positiever over de EU

cc-foto: European Parliamemt. #visitEP

Jaar in, jaar uit werd het ‘Huis Europa’ groter en onoverzichtelijker. In het zuidelijk deel van het huis woonden de armere huisgenoten, waar sommigen zelfs hun meubels moesten opstoken om in de winter warm te blijven. In het noordelijk deel van het huis woonden de rijken. De Duitsers hadden zelfs het penthouse op de bovenste etage betrokken. De rijken in het noorden hadden bovendien een goede relatie met de huisbaas. Deze had strenge huisregels opgesteld en alle bewoners beloofd: ‘Wie zich aan de huisregels houdt, beloof ik welvaart en vrijheid’. Het liep echter anders. Moedeloosheid brak uit, sommige huisbewoners kwamen in opstand en een pakte zijn biezen.

Toen sloeg de stemming echter om. Sommige bewoners vonden hun huis ineens helemaal niet meer zo slecht en wilden het huis onder geen beding meer verlaten. Ze hadden uit het raam gekeken en waren geschrokken. Ze zagen de machtigste man ter wereld aan het werk en dachten: ‘liever een goede buur dan een verre vriend’. Een ‘vriend’ die America great en de rest klein wilde maken. Pas toen ze uit het raam keken wisten de bewoners weer waarom ze het ‘Huis Europa’ ooit gebouwd hadden. Ze gingen zelfs voor ‘Huis Europa’ de straat op, iets wat tot voor kort vooral andersom was.

Sinds Trump en ‘Brexit’ denken veel Europeanen positiever over de EU. Dit blijkt uit een onderzoek van PEW onder 10.000 inwoners van tien EU-landen. Nederland is met 64% een Eurofiele middenmoter. Zelfs in het door de Brusselse bezuinigingen getergde Griekenland is geen meerderheid voor uittreding uit de EU te vinden. Dit wordt politiek versterkt doordat de populisten die ‘eigen volk eerst’ propageerden minder goed scoorden dan gedacht. Je zou kunnen denken dat het fundament van ‘Huis Europa’ sterker is dan gedacht.

In het licht van deze ontwikkelingen wil Macron het idee van een ‘Kern-Europa’ nieuw leven inblazen. Uiteraard heeft ook Merkel oren naar deze vernieuwde Frans-Duitse as. Ingewijden weten dat Merkel, Macron als een buitenkans ziet om de EU eindelijk een ‘positieve draai’ te geven. Hoewel het licht voor meer Europa dus op groen lijkt te staan betwijfel ik of dit gaat lukken. Hiervoor is de ‘anti Europese’ onderstroom te sterk.

De beste oplossing zou een sterke Europese bond zijn met een direct gekozen Europees parlement. Maar dat is niet haalbaar. Lidstaten willen dit niet, maar er is ook een andere oplossing. Onze bestaande instituties zo ombouwen dat ze de huidige en toekomstige problemen zoals Trump, klimaat, vluchtelingen, oorlogen het hoofd kunnen bieden. Maar ook werk maken om de groeiende kloof tussen arm en rijk in Huis Europa te overbruggen. Met gelijke sociale grondrechten zoals een Europees minimumloon zouden we al een grote stap zetten.

Het belang van alle Europeanen moet gebundeld en mondiaal verdedigd worden. Alleen zo kunnen we een vuist maken tegen Trump, Poetin en China. Zo krijgt ‘Huis Europa’ een stevige stem op het wereldtoneel en kunnen we globalisering en neoliberalisme samen bevechten. Want de tijd dat miljoenen Europeanen het gelag moesten betalen voor de uitspattingen van enkele graaiende bankiers moet afgelopen zijn. Hier ligt een opdracht voor heel ‘links’ Europa. De wind hebben ze mee.

Het is niets voor niets dat de ‘oervader’ van het linkse gedachtegoed Karl Marx al in 1848 schreef: ‘Proletariers aller landen, verenigt u’. Samen zijn we uiteindelijk sterker dan alleen. Dit was een van de basisgedachten om ‘Huis Europa’ na de Tweede Wereldoorlog te bouwen. Daar mogen we trots op zijn.

Geef een reactie

Laatste reacties (56)