Laatste update 15:47
4.282
43

Dichter

Opgeleid als redacteur en journalist, assistent medische correspondentie, driekwart hbo-verpleegkunde voltooid en dichter.

Bezorgde burgers hoeven niet te vluchten in xenofobie

'Ik heb het idee dat mensen die zich aansluiten bij rechtspopulisten niet degenen zijn die in slechte omstandigheden leven, maar een gekrenkt ego hebben bij uitblijven van succes'

Luisterend naar de podcast met Joost Bekendam en Francisco van Jole word ik aan het eind getriggerd om aan te tonen dat je wat anders kunt doen dan FvD steunen als het leven je zeer zwaar valt.

Ik ben zelf niet hoogopgeleid en dat heeft te maken met een eenvoudige komaf, waarbij het in ‘mijn tijd’ wel mogelijk was om door te studeren. Het kwam er echter niet van, want ik had hulp nodig en mijn hulpverleners vonden het vooral erg belangrijk dat ik een leuke jonge vrouw werd en niet dat ik studeerde. Dat werd zelfs enigszins ontmoedigd in de jaren ’80. Men vond het belangrijk dat ik uitging en al mijn harde werken boeide hen niet. Daar stopte ik dan ook mee. In principe heb ik uiteindelijk wel gestudeerd, ik deed drie jaar hbo-verpleegkunde zonder diploma te halen. Maar achteraf bezien ben ik vooral iemand die overal informatie verzamelt en een pennenlikker (onder andere een dichter). Op dit moment heb ik een doorsnee baan.

Afbeelding: FvD-leider Thierry Baudet, Wikicommons

Gewone mensen
De klacht van zowel Joost als Francisco is, waarom gewone mensen zoals ik niet gehoord worden. Dat geldt nog meer voor mensen met bijvoorbeeld hetzelfde levenslot als mijn vader, die al op jonge leeftijd uitgeschakeld werd op de arbeidsmarkt die hij niet kon bijbenen. Mijn vader accepteerde de noodzaak om vrijwilligerswerk te doen en dat hij het niet gemaakt had in zijn loopbaan. Ik heb het idee dat mensen die zich aansluiten bij rechtspopulisten niet degenen zijn die in slechte omstandigheden leven, maar een gekrenkt ego hebben bij uitblijven van succes.

Natuurlijk moet ik toegeven dat wij het veel beter hadden dan mensen die tegenwoordig uitvallen. De uitkeringen lagen toen veel hoger en mijn moeder vond een parttime baan. Voor mensen gaan roepen dat hij niet zo ziek was, daar je vroeger sneller een uitkering kreeg: dat was hij wel. Zijn depressies waren zeer ernstig, hoewel hij ook veel goede periodes kende en te allen tijde een zeer zorgzame en liefdevolle vader was met wie ik een zeer goede band had.

Zelf ben ik actief lid van een linkse partij en ik heb niet te klagen over kansen om mee te praten of zelfs een actieve rol te gaan spelen. Ik doe dit niet om gezondheidsredenen; mijn bloeddruk moet beslist 120/70 blijven en bloeddrukverlagers tasten mijn kwaliteit van leven aan. Politiek is extreem verslavend, niet alleen voor mensen aan de top van de partij, maar voor iedereen die actief is. Ik moet ongeveer duizelig worden voor ik stop met campagnevoeren op straat. Politieke verantwoording zou niet goed voor me zijn. Maar er wordt wel degelijk met me gepraat en als ik dit niet actief zou tegenhouden en me met nog veel meer zaken zou bemoeien, zou ik beslist wat verder gekomen zijn in de partij.

Invloed
Ik volg ook met heel veel interesse hoe het vandaag de dag gaat met kwetsbare personen. Velen zijn machteloos omdat ze verdrinken in mantelzorg, schulden, ernstig ziek zijn of anderszins niet verder vooruit durven te denken dan ‘hoe haal ik het eind van de dag’. Degenen die levenservaring hebben of moeten knokken voor hun bestaan en nog wat energie en tijd over hebben roep ik op om je te wenden tot een politieke partij die je het minst tegenstaat of om zelfs lid te worden. Soms ben ik het ook niet eens met de partijlijn, maar dan ga ik het gesprek aan en kan ik ermee leven.

Mijn partij is democratisch. Als je aan de kant blijft staan, verandert er niets. De meeste partijen zullen je met open armen ontvangen en samen kun je invloed uitoefenen. Het maakt mij ook niet uit waar je je bij aansluit, want ieder heeft zijn of haar eigen visie. Je kunt ook nog altijd zelf een partij oprichten als je je nergens bij thuis voelt. Zo lang je niet meedoet met die griezelige vrouwenonderdrukker die zichzelf zo aantrekkelijk vindt krijg je van mij alle zegen.

Loop als je het zwaar hebt niet aan achter partijen die trappen naar mensen met een getinte huid! Nergens voor nodig en ze helpen jou niet verder.

Geef een reactie

Laatste reacties (43)