767
120

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Bezuinig het land kapot met de Volkskrant!

Het nieuwrechtse ochtendblad geeft de lezers tips over hoe te reageren op het slechte nieuws uit het Binnenhof. Algemeen advies: geef zo weinig mogelijk uit

De debatten in de Tweede Kamer hebben geleerd: dat kabinet zit er nog wel een jaar of vier. De oppositie vormt niet alleen een duidelijke minderheid, zij is ook nog eens verdeeld en kan hoogstens met de juiste oneliner nog wel eens een applausje oogsten.

De partijdiscipline binnen PvdA en VVD vormt een onneembare veste. Je hoeft alleen die kop van Halbe Zijlstra maar te zien en je weet: elke “liberale” parlementariër stemt bevend voor wat hem wordt aangewezen. En binnenskamers kan die Diederik Samsom volgens mij ook heel lelijk doen. Nee, een ontijdig vertrek van het kabinet valt daarvan niet te verwachten: hoogstens van een tamelijk onwaarschijnlijke interne breuk óf een echte opstand onder de gewone partijleden die hun vertrouwen in de voorlieden op het congres en per motie opzeggen. Ziet U dat gebeuren?

Nee, dit zijn blijvertjes.
Tussen al het applaus voor de toegebrachte pijn door, hoor je zo nu en dan het stemmetje van een dissident. Die zegt dat het onverstandig is om zoveel mensen zo in hun portemonnee te pakken terwijl je tegelijkertijd het stelsel van sociale zekerheid afbreekt. Dan durven mensen niets meer uit te geven en jaag je Nederland een depressie in. Zulke kritiek wordt tegenwoordig met een meewarig hoofdschudden ontvangen. “Wij” hebben nu eenmaal op te grote voet geleefd. “Wij” moeten allemaal leren leven met “nare maatregelen”. “Wij” moeten maar wennen aan de donderwolk van de restschuld boven onze hoofden. Tenslotte staat ons land voor 2500 euro per inwoner in de schuld.

Dat tekort wordt nu naar de burgers overgeheveld. Er zit niets anders op. Leer ermee leven. Dan komen “wij” “sterker” uit de crisis.

Vandaag geeft de Volkskrant voedsel aan de bewering dat je met lastenverhoging en de afbraak van sociale voorzieningen tegelijk de economie kapot bezuinigt. Het nieuwrechtse ochtendblad geeft de lezers tips over hoe te reageren op het slechte nieuws uit het Binnenhof. Algemeen advies: geef zo weinig mogelijk uit.

Gebruik je spaargeld alleen om schulden af te lossen of om nu en dan een apparaat te kopen dat manifest energiezuiniger is dan wat je nu in huis hebt. Doe voor het overige zo lang mogelijk met je bezittingen. Verleg je klandizie naar de tweedehandswinkels en Marktplaats. Zoek overal naar koopjes. Voor een blad dat VOLKSkrant heet, houdt de redactie er een optimistisch beeld op na van de koopkracht der lezers want een der raadgevingen luidt om sterrenrestaurants voortaan te mijden en in plaats daarvan te kiezen voor een goedkoper alternatief waar een driegangenmenu 35 euro pp. kost.

Aan de andere kant meldt men dan weer wel dat blikgroente en diepvries net zo gezond is, zo niet gezonder dan vers en véél goedkoper. Plofkip en zo valt heel aanvaardbaar op te leuken door die eerst in citroenwater te marineren.

Eén effectieve besparing ontbreekt uiteraard: zeg uw  krant op en lees hem voortaan gratis in de bibliotheek. 

Wie het advies van de Volkskrant opvolgt, levert een bijdrage aan de groeiende leegstand in de winkelcentra en de toename van de werkloosheid. Alles is erop gericht om de omzetten te verlagen van wie producten of diensten aanbiedt. Donderdagochtend maakte het CBS bekend dat de economie met meer dan een procent is gekrompen. Zo wordt net als in landen als Portugal de boel kapot bezuinigd voor het abstracte ideaal van een sluitende staatsbegroting. En wat lezen wij daar? Afgestudeerden kunnen hun studieschuld beter laten staan want de rente daarop bedraagt nog geen 2%. Dat kan (zo ongeveer al enige) wel lijen. En heeft Nederland, dat nu bijna gratis kan lenen, dan geen mogelijkheid om de economie te stimuleren? De regeringspartijen zullen dat ongetwijfeld ontkennen, gefixeerd als zij zijn op hun bezuinigingsbeleid.

Het laatste boek van Han van der Horst is: Nederland, de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (120)