1.809
106

TV presentator

Hanneke Groenteman ging na haar studie Frans als journaliste werken bij het Parool. Na een uitstapje werd ze in 1975 eindredactrice van het feministische vrouwenprogramma 'Radioweekblad' (later omgedoopt tot 'Hoor Haar') bij de VARA. Vele programma’s op radio en tv volgden, waaronder 'De Stand van Zaken', 'En dat op maandagmorgen', 'Ophef en Vertier', 'Met het oog op morgen', 'De Schreeuw van De Leeuw’ en ‘ B&W’. Momenteel is ze te zien in het VARA-programma ‘Vrouw & Paard.

Bezuinigen: denk aan de JSF!

Wat zijn in godsnaam de geheime belangen waardoor we niet afzien van dat hele JSF-project?

Ik merk dat ik me meer en meer afsluit voor de informatie over de draconische bezuinigingen die ons te wachten staat, wil één gedachte me maar niet verlaten. Er wordt ons steeds voorgehouden dat geen enkel onderwerp meer taboe is in het licht van de bezuinigingen. We zullen allemaal moeten bloeden. Maar ik hoor geen woord uit Den Haag over het honderden miljoenen verslindende project van de Joint Strike Fighter, de nieuwe bommenwerper waar de Verenigde Staten al van teruggekomen schijnen te zijn.

Wat zijn in godsnaam de geheime belangen waardoor we niet afzien van dat hele JSF-project en nog doorgaan met de oude bommenwerpers die nog jaren schijnen mee te kunnen en waarvan ik ook het nut niet helemaal voel? Als de hypotheekrente bespreekbaar wordt, als de zorg en het onderwijs en de kinderopvang en de kunsten zwaar moeten bloeden, waarom dan defensie niet?

Waar is de geheimzinnige Mat Herben, die zo’n fanatiek pleitbezorger van het JSF-testprogramma was? Welke belangen zijn hiermee gediend? We zouden met die bijna 1 miljard die onze deelname aan het JSF-project kost de helft van de extra bezuinigingen inlopen. Waarom gebeurt dat niet? Om kinderdagverblijven open te houden, om speciaal onderwijs overeind te houden, om de gehandicaptenzorg fatsoenlijk te houden, kan een bommenwerper toch wel ingeruild worden?

Dit artikel verscheen eerder op de website van Hanneke Groenteman

Geef een reactie

Laatste reacties (106)