649
0

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Bezuinigen op ziekenhuisonderzoekjes

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: overbodig onderzoek

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Je ligt in het ziekenhuis en mag naar huis, maar op de dag van je ontslag worden er nog een paar onderzoekjes aangevraagd. Voor de zekerheid. Je weet maar nooit. De kans dat iemand naar de uitslagen van die onderzoekjes kijkt is echter slechts 47 procent. Dat blijkt uit een Australisch onderzoek en deskundigen geven toe dat het in de VS ook zo gaat.

Ook twee maanden na het ontslag is er vaak nog niet naar de uitslagen van het onderzoek gekeken. Nu zijn er twee mogelijkheden. Of de onderzoekjes waren helemaal niet nodig en dan betekent het dat hier een flinke mogelijkheid tot bezuiniging ligt, of het was wel nodig en belangrijke informatie daarmee niet benut.

Gezien het feit dat ik vanwege kanker onder behandeling ben van verschillende artsen en zie hoe soms pas bij de volgende controle naar uitslagen bloedonderzoek van een paar maanden daarvoor gekeken wordt, neem ik aan dat het in Nederland ook wel eens zo zou kunnen gaan. Uit het oog, uit het hart. Nieuwe patiënten beter maken. Je zou een systeem moeten bedenken waardoor afwijkende onderzoeksresultaten opdringerig op de computer van de arts verschijnen met de vraag: heb je met deze resultaten al iets gedaan?

Trouwens, nu ik vrijelijk met mezelf aan het brainstormen ben, je zou ook een programma’tje kunnen bedenken waarbij negatieve onderzoeksresultaten die bij regelmaat opduiken resulteren in vragen door de computer: “dit is de zoveelste keer dat je dit aanvraagt, weet je zeker dat het wel elke keer nodig was?” Routinematige aanvragen voor onderzoek zonder dat er goed bij wordt nagedacht zorgen immers voor een behoorlijke kostenpost.

Ze vragen mij nou nooit eens om te helpen de zorg leuker en goedkoper te maken. Jeetje.

Het weetje van zondag nalezen: Het veranderlijke geheugen

Zijn meest recente boek is: Gezond

Volg Ivan Wolffers op Twitter


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (0)