Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bezuinigen op ziekenhuisonderzoekjes

  •  
24-09-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_boekivan_10.jpg
Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: overbodig onderzoek
Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.
Je ligt in het ziekenhuis en mag naar huis, maar op de dag van je ontslag worden er nog een paar onderzoekjes aangevraagd. Voor de zekerheid. Je weet maar nooit. De kans dat iemand naar de uitslagen van die onderzoekjes kijkt is echter slechts 47 procent. Dat blijkt uit een Australisch onderzoek en deskundigen geven toe dat het in de VS ook zo gaat.
Ook twee maanden na het ontslag is er vaak nog niet naar de uitslagen van het onderzoek gekeken. Nu zijn er twee mogelijkheden. Of de onderzoekjes waren helemaal niet nodig en dan betekent het dat hier een flinke mogelijkheid tot bezuiniging ligt, of het was wel nodig en belangrijke informatie daarmee niet benut.
Gezien het feit dat ik vanwege kanker onder behandeling ben van verschillende artsen en zie hoe soms pas bij de volgende controle naar uitslagen bloedonderzoek van een paar maanden daarvoor gekeken wordt, neem ik aan dat het in Nederland ook wel eens zo zou kunnen gaan. Uit het oog, uit het hart. Nieuwe patiënten beter maken. Je zou een systeem moeten bedenken waardoor afwijkende onderzoeksresultaten opdringerig op de computer van de arts verschijnen met de vraag: heb je met deze resultaten al iets gedaan?
Trouwens, nu ik vrijelijk met mezelf aan het brainstormen ben, je zou ook een programma’tje kunnen bedenken waarbij negatieve onderzoeksresultaten die bij regelmaat opduiken resulteren in vragen door de computer: “dit is de zoveelste keer dat je dit aanvraagt, weet je zeker dat het wel elke keer nodig was?” Routinematige aanvragen voor onderzoek zonder dat er goed bij wordt nagedacht zorgen immers voor een behoorlijke kostenpost.
Ze vragen mij nou nooit eens om te helpen de zorg leuker en goedkoper te maken. Jeetje.
Het weetje van zondag nalezen: Het veranderlijke geheugen
Zijn meest recente boek is: Gezond
Volg Ivan Wolffers op Twitter

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.