538
3

live bij De Gids FM op Radio 1

Bezuinigingen kinderopvang ramp voor alleenstaande ouders

Gjalt Jellesma van BOINK verdedigt die stelling tegenover Karin Strauss, woordvoerder Kinderopvang van de VVD

Het kabinet gaat naar alle waarschijnlijkheid ruim 1,5 miljard euro bezuinigingen op gesubsidieerde kinderopvang. Wat daardoor onder meer verandert is dat ouders alleen nog gesubsidieerde kinderopvang krijgen over hun daadwerkelijk gewerkte uren. Terwijl je voorheen meer uren kinderopvang kon krijgen dan je werkte, is dat nu dus afgelopen. Volgens BOINK, de belangenvereniging van ouders in de kinderopvang is dat een ramp voor de alleenstaande ouders. Daarom pleiten zij nu voor een dag extra gesubsidieerde kinderopvang per maand, voor alleenstaande ouders.

Er zijn ongeveer 500.000 alleenstaande ouders in Nederland. Zij hebben die dag in de maand nodig om te redderen in het huishouden. Omdat we, volgens BOINK, deze groep wel aan het werk willen houden. Gjalt Jellesma:

Dat ouders die gebruik maken van kinderopvang minder uren mogen afnemen is voor alleenstaande ouders een ramp. Waar twee ouders samen de arbeid en zorg delen kan altijd met taken geschoven worden. Haal jij de kinderen even op dan begin ik vast met koken want vanavond hebben we ouderavond. Kortom de druk op de alleenstaande werkende ouder is veel groter. BOinK stelt daarom voor dat alleenstaande ouders wat meer tijd krijgen om arbeid en zorg te combineren. Alleenstaande ouders mogen bovenop het maximaal aantal uren per maand 10 uur extra kinderopvang declareren.

Geef een reactie

Laatste reacties (3)