699
6

Journalist

Johannes Dolislager (1989, Groningen) heeft al zijn hele leven iets met de journalistiek. Via de radio en de krantenwereld kwam hij uiteindelijk bij de VARA terecht waar hij werkt als internetredacteur. Toch kruipt het krantenbloed waar het niet gaan kan en daarom werkt hij in de avonden, vrijdagen en weekenden nog voor diverse huis-aan-huisbladen in Noord-Nederland. Gedurende zijn 7-jarige carrière daar heeft hij een netwerk opgebouwd en kwam daardoor op plekken die voor anderen gesloten bleven. Wat hij overgenomen heeft van het gebied is de nuchtere kijk op de wereld. Een feestje is leuk, maar hoeft zeker niet met kaviaar.

Bijltjesdag in Haren

Moeten er koppen rollen? Zo ja, van wie? Bats? Maar waarom niet Rehwinkel?

Nadat donderdagavond de eerste resultaten al uitlekten, was vrijdagochtend het gemeentehuis van Haren podium voor de presentatie van het rapport over Project X Haren. Aan Job Cohen de eer om de resultaten van het onderzoek toe te lichten. Cohen drukte de bestuurders en andere betrokkenen met hun neus op de feiten. Zonder personen te noemen, werd duidelijk wie gefaald hadden. Zondebok lijkt nu burgemeester Rob Bats (VVD) te zijn, maar moet er niet kritische gekeken worden naar Peter Rehwinkel en politiechef Oscar Dros?

Wat ging er nou mis in Haren op 21 september vorig jaar? Eigenlijk alles. Ik weet nog dat ik die avond voor het huis-aan-huisblad Groot Groningen verslag deed van het ‘evenement’. In de week vooraf was het onduidelijk wat er precies zou gaan gebeuren. Was er wel een feest? Of toch niet? En wat was dan die alternatieve locatie? In Haren wisten ze het niet. Voornamelijk omdat ze op het gemeentehuis nog met elkaar aan het vechten waren. Het was juist de week waarin een wethouder de laan uitgestuurd werd. Rollend ging het college over de burelen. Aandacht voor Project X was er nauwelijks. Tegelijkertijd hadden de ambtenaren geen idee hoe Facebook werkte.

Op de avond zelf herkenden diverse agenten hooligans tussen het publiek. Geen honderden, maar een stuk of tien. Ze ruiden de aanwezige pubers, die al aardig wat gedronken hadden, steeds verder op. “Merthe bedankt, Merthe bedankt,” werd luidkeels gezongen. Voor het grote publiek leek het gezellig. Een opa liet zich door de menigte optillen. Een beetje gezelligheid in het anders zo stijve Haren vond hij niet erg.

Toen al ontstonden bij politieagenten langs de hekken de zorgen. Zij waren wel bekend met dergelijke acties en voelden aan dat de sfeer steeds grimmiger werd. Terwijl de jongeren rustig doordronken en bleven zingen, nam de spanning toe. Om kwart voor negen was het raak. Eerst een door de lucht vliegend bierkrat en daarna een groep jongeren die zich als lemmingen op de afzetting stortte. “Pak ze!” schreeuwden de hooligans die vanuit de achterste rijen hun jonge pupillen stonden te coachen.

Wat volgde weten we allemaal. Er werd gevochten, stoeptegels vlogen door de lucht en een auto werd in brand gestoken. De volgende ochtend was het de driehoek die vertelde dat ze wél op de situatie voorbereid waren. Het was gewoon even misgelopen. Pech voor de inwoners, maar dat kan gebeuren. Een onderzoek zou er komen. Voor enkele tonnen mocht Cohen kijken waar het misgelopen was. Daar kreeg hij zes maanden voor.

Sinds vrijdag ligt er een rapport. Het oordeel dat erin staat liegt er niet om. Niet alleen de gemeente, maar ook de politie was slecht voorbereid. Burgemeester Rob Bats (VVD) bood zijn excuses aan en ging direct op tournee. Langs de inwoners, ondernemers en vanavond staat de gemeenteraad op het programma. 

Toch is het de vraag wat je van een dorpsburgemeester mag verwachten. Cohen legde bloot dat de kleine gemeente nauwelijks ambtenaren heeft die gespecialiseerd zijn in dit werk. Ook voor Bats kwam dit mega evenement als donderslag bij heldere hemel. Achteraf praten dat het anders had gemoeten is makkelijk, maar was niet in elke gemeente met deze grootte hetzelfde gebeurd?

Als er verwijten gemaakt moeten worden, dan zijn die er ook voor de Veiligheidsregio Groningen. Peter Rehwinkel (PvdA), de burgemeester van Groningen en eindverantwoordelijke bij grote incidenten in de provincie, liet die avond slechts even zijn gezicht zien. Het was echter Rehwinkel die op dat moment stevig had moeten ingrijpen. Van een burgemeester van een grote stad mag verwacht worden dat hij wél weet hoe je met dit soort escalaties om moet gaan.

Waar ook vraagtekens gezet kunnen worden is bij de aansturing van de agenten op straat. Was die er überhaupt wel? Ja toch: één commandant, die enkele weken na de rellen via een achterdeur verdween naar de brandweer in Gelderland. Ook was er Oscar Dros: de toenmalig korpschef van Groningen. Alleen was hij op de cruciale momenten niet aanwezig. Iets wat hem binnen het korps al langer verweten wordt. De korpschef zou het contact met de werkvloer totaal kwijtgeraakt zijn. 

Dat er ook vanuit andere partijen geen vertrouwen was blijkt uit het feit dat burgemeester Bats een extra notulist liet aanstellen om de inhoud van de notulen te controleren. Dros, nu baas van de Politie Eenheid Noord-Nederland, verdwijnt ondertussen stilletjes naar de achterhoede. De enige die hem kan aanpakken op zijn functioneren is minister Ivo Opstelten (VVD) én dat is juist de man die hem daags na de rellen promoveerde tot deze positie.

Geef een reactie

Laatste reacties (6)