Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Billenkoek

  •  
12-12-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
157 keer bekeken
  •  
RTEmagicC_gezond_150_215.jpg
Kindermishandeling: een cultuur van geweld die bijna besmettelijk lijkt
Billenkoek, een vriendelijk klinkend woord, is minder onschuldig als het lijkt. Geef jij je kinderen wel eens een klap? Afhankelijk van sociaaleconomische klasse en culturele achtergrond varieert het antwoord in Nederland.
In sommige milieus is men er hoogst verbaasd over dat het nog gebeurt. Dat heeft alles te maken met het feit dat er iets gedaan wordt om het terug te dringen. In  ons land wordt daarom ook de correcte term voor dergelijk gedrag gebruikt: kindermishandeling. Nederland behoort dan ook tot de 20 landen waar dat verboden is.
Een nieuw boek  – Primordial Violence door Murray Strauss – brengt alles wat we weten over kindermishandeling nog eens bij elkaar en er is maar één conclusie mogelijk: niet doen
Ouders denken soms hun kinderen via af en toe een pak slag op te kunnen voeden, maar uit onderzoek blijkt dat andere correctiemethoden (ga jij maar even naar je kamer om na te denken over wat je gedaan hebt) even effectief zijn. Kinderen doen het niet beter op school, ze worden niet beleefder en halen niet minder kattenkwaad uit door lichaamsstraffen. Er zijn bovendien meer dan honderd goede onderzoeken waaruit de nadelen blijken.
Het tegendeel blijkt waar te zijn: de intellectuele ontwikkeling verloopt trager en er is een grotere kans op asociaal en misdadig gedrag. Bovendien gaat het ten koste van de band tussen ouders en kinderen. Kinderen moeten zich ongevoelig maken en de kans is groot dat de relatie onverschillig wordt. Geslagen kinderen imiteren het gedrag van hun ouders en zijn sneller geneigd klasgenoten een mep te geven en later als ze zelf kinderen krijgen hun kinderen ook te corrigeren met petsen en klappen.
Er is ook een relatie met geweld tussen ouders. Als die elkaar gemakkelijk slaan, dan doen ze dat ook bij hun kinderen. Het kan ook dat een van de ouders voortdurend slachtoffer is van de partner (lichamelijk of verbaal geweld) en het dan weer afreageert op de kinderen. Zo ontstaat een cultuur van geweld die bijna besmettelijk lijkt. Het aantal kinderen dat geslagen wordt blijkt ook vaak veel hoger dan verwacht
Je kinderen slaan creëert een cultuur van angst en stress en het duurt jaren voor ze erover heen groeien (als dat tenminste nog gebeurt).
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Het vorige Gezonde Weetje van de Dag:  Borstjes als verklaring voor meisjesmisdragingen
Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.